Een greep uit mijn boekenkast

Op mijn blog bespreek ik meestal nieuwe kinder- en of jeugdboeken. Maar er zijn zoveel goede en mooie boeken gemaakt. Jammer om die onbesproken in de kast te hebben staan. Daarom trek ik er af en toe eentje blind van de plank. Blader of lees het weer eens door en deel het met jou. Deze keer: Wat niemand had verwacht van Marit Törnqvist.

Waar gaat het over?
Een meisje dat net iets sneller loopt dan de massa en daardoor in een kuil valt. De mensen willen haar wel redden maar geen enkele ladder is lang genoeg. Ze schrijven haar brieven, praten met elkaar, enkelen liggen er ’s nachts wakker van en een enkeling brengt ook eten, drinken en schenkt haar zijn trui.

De meesten vergeten het meisje. Ze hebben zoveel aan hun hoofd. Behalve die enkeling. Als op een dag een jongen met zijn bal gaat spelen, verdwijnt zijn bal in het grote zwarte gat. Het meisje gooit de bal terug en zo ontdekt de jongen het meisje in de put. Hij komt elke dag terug en bindt gekleurde wolrestjes om een boom. Zo hoopt hij naar beneden te kunnen klimmen en zijn bal terug te halen. Maar op een dag klimt het meisje via de draden uit de put. Ze begeeft zich tegen de stroom in maar wordt door niemand herkend. De man die voor haar was blijven zorgen ontdekt dat de kuil leeg is. Hij gaat op zoek naar het meisje…

Waarom heb ik het gekocht? 
Ik had net ‘Jij bent de liefste’ van Hans en Monique Hagen gekocht. Met prachtige illustraties van Marit Törnqvist. Ik was gewoon erg benieuwd naar meer werk van deze illustrator. Haar manier van tekenen is sprookjesachtig, poëtisch en laat veel ruimte over voor de fantasie. Wat niemand had verwacht greep mijn aandacht in de winkel. Een kunstwerk, literair, het is een prachtig geheel.

Wat vind ik er zo bijzonder aan?
Het is een wat vreemd maar  mooi en aangrijpend verhaal. Het doet iets met je, laat je met een vragend en stil gevoel achter. In wie herken jij jezelf? De jongen met de bal? Ben je het meisje, dat tegen de stroom in gaat, de enkeling die voor het meisje blijft zorgen of maak je deel uit van de massa?
De prachtige illustraties (hoe kan dat ook anders) geven de sfeer van het verhaal perfect weer. Poëzie, wonderbaarlijk, geheimzinnig. Zomaar wat woorden die in me opkomen bij het doorbladeren van dit prentenboek.

Titel: Wat niemand had verwacht
Maker: Marit Törnqvist
Uitgeverij: Querido
Vanaf ongeveer zes of zeven jaar.

Lees ook:Tentoonstelling Marit Törnqvist 2009
Lees ook:Klassieker: Thomas en de kerstkarper – Marit Törnqvist & Rita Törnqvist-Verschuur
Lees ook:Klassieker: Klein verhaal over liefde – Marit Törnqvist
Lees ook:Marit Törnqvist alweer 25 jaar illustrator!
Lees ook:Ga op verhalenreis met Marit Törnqvist en Astrid Lindgren

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>