Geef Een Boek Cadeau: Ronja de roversdochter

Banner-BoekcadeauFB

Geef een boek cadeau! Want sinds vandaag, vrijdag 9 februari, is alweer de derde editie van de boekhandelsactie Geef Een Boek Cadeau (voorheen Geef Mij Maar Een Boek) van start gegaan. Twee jaar geleden was het aanbieden van Jan Terlouw’s Oorlogswinter voor maar één euro een daverend succes en vorig jaar vloog Jacques Vriens’ Achtste-groepers huilen niet voor twee euro de winkels uit.

Het initiatief ‘Geef een boek cadeau’ heeft als missie alle – maar dan ook alle – kinderen in Nederland en Vlaanderen te laten opgroeien tussen de allermooiste kinderboeken. Als er thuis mooie boeken zijn, ontdekken kinderen en ouders hoe leuk lezen en voorlezen is; hoe heerlijk het is om je te verliezen in een prachtig verhaal, in een onbekende wereld. Geletterdheid is bovendien een voorwaarde voor succes op school en later in de samenleving. Om die missie te laten slagen wordt ieder jaar in februari een klassiek jeugdboek en in april een prachtig prentenboek ter beschikking gesteld voor maar 2 euro! Het jeugdboek van 2018 is Ronja de roversdochter van Astrid Lindgren, dat werd bekroond met een Zilveren Griffel. Kortom, snel naar de boekhandel!

In Ronja’s geboortenacht splijt een bliksemschicht de roversburcht van haar vader in tweeën. De rovers blijven er gewoon wonen, en Ronja groeit op in de burcht, en het grote bos eromheen. Op een dag ontdekt ze dat de aartsvijand van haar vader, Borka, met zijn roversbende in het andere deel van de burcht getrokken is. Ze sluit vriendschap met zijn zoon Birk, en als hun vaders daar kwaad om zijn, lopen ze weg en gaan ze samen in een grot in het bos wonen. Daar hebben ze een heerlijke zomer, maar waar moeten ze in de winter wonen? Het wordt steeds kouder…Ronja PBos2006-02 :Ronja PBos2006/02*

Ronja de roversdochter (Ronja Rövardotter) is een fantasyverhaal van Astrid Lindgren. Het boek is in 1981 voor het eerst verschenen met illustraties van Ilon Wikland en daarna wereldwijd bekend geworden en in veel talen vertaald. De editie van ‘Geef een boek cadeau’ bevat ook de originele illustraties en cover.

In 1984 werd het boek verfilmd onder dezelfde titel. De film werd geregisseerd door Tage Danielsson. Astrid Lindgren schreef zelf het script voor de film. De film won onder andere een zilveren beer op het Internationaal filmfestival van Berlijn.

Van Ronja de roversdochter is – op initiatief van de erven Lindgren – in 2014 een animatieserie gemaakt door de beroemde Japanse studio Ghibli. Deze studio is bekend van films als PonyHowl’s Moving Castle en Spirited Away (deze film won een Oscar en een Gouden Beer). Er is in Japan zelfs een Ghibli-museum. De serie van 26 afleveringen komt in elk geval op tv in Vlaanderen, bij Ketnet, en zeer waarschijnlijk ook binnenkort in Nederland. De serie is in Zweden al op tv geweest en won  in maart 2017 een Emmy Award voor Beste Kinder Animatie. Internationaal is de serie tot nu toe verkocht aan de VS, Engeland, Duitsland, Spanje, België, de Arabische landen, Mexico en Thailand. Bij de animatieserie verschijnt deze zomer bij Ploegsma een editie van het boek die geïllustreerd is door de Japanse tekenaar Katsuya Kondo.

Astrid Lindgren
 werd als Astrid Ericsson geboren op 14 november 1907 in het Zweedse dorpje Näs, waar ze heel gelukkig opgroeide. Aan die onbezorgde jeugd kwam abrupt een einde toen Astrid op 18-jarige leeftijd zwanger werd. Maar ze trouwde niet met de vader van haar kind, wat in die tijd heel ongebruikelijk was. Om de dorpsroddels te vermijden werd haar zoontje bij pleegouders ondergebracht en zelf vertrok Astrid naar Stockholm, om er een opleiding tot secretaresse te volgen. Ze vond een baan op een kantoor. Daar ontmoette ze Sture Lindgren, met wie ze trouwde. Na haar huwelijk kon ze eindelijk haar zoon in huis nemen, en de geboorte van een dochter maakte het gezin compleet.

Astrid Lindgren is altijd een onafhankelijke, moderne vrouw geweest. Ze kon prima voor zichzelf zorgen, en was niet bang om haar mening te geven. Ze vond vooral dat kinderen met respect behandeld moesten worden, een opvatting die in al haar boeken doorschemert. Ook zette ze zich in voor de rechten van dieren; ze was een felle tegenstander van de bio-industrie. Op 28 januari 2002 overleed ze.

Astrid Lindgrens schrijverscarrière begon eigenlijk op de dag dat haar dochtertje Karin om een verhaal vroeg; een verhaal over Pippi Langkous. Meer dan twintig boeken schreef ze daarna, die over de hele wereld gelezen en herlezen worden. Talloze bekroningen kreeg ze voor haar werk, waaronder de Hans-Christiaan-Andersen-Medaille en de Zweedse Staatsprijs voor Literatuur. In Nederland won ze driemaal een Zilveren Griffel, voor Lotta uit de Kabaalstraat, De gebroeders Leeuwenhart en Ronja de roversdochter. In 2002 werd er een internationale kinderboekenprijs naar haar genoemd: de Astrid Lindgren memorial Award. Deze bekroning is de grootste prijs in de kinderboekenwereld.

Biografie © www.ploegsma.nl

Lees ook:Ga op verhalenreis met Marit Törnqvist en Astrid Lindgren
Lees ook:Nederlandse ALMA-nominaties 2011
Lees ook:ALMA-nominaties Vlaanderen en Nederland
Lees ook:Klassieker: Lotta uit de Kabaalstraat – Astrid Lindgren
Lees ook:Ik geef je mijn hart – Pimm van Hest

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>