Marit Törnqvist alweer 25 jaar illustrator!

14 januari 2013 – Marit Törnqvist, jij bent de beste!

In 2013 is Marit Törnqvist 25 jaar werkzaam als illustrator. Törnqvist verwierf internationale bekendheid door haar illustraties bij het werk van Astrid Lindgren, maar ook daarnaast kent haar werk vele hoogtepunten zoals Jij bent de liefste, het poëzieprentenboek met tekst van Hans en Monique Hagen.

Marit Törnqvist debuteerde op haar 23e met illustraties bij een boek van Astrid Lindgren. Al snel volgden vier andere prentenboeken voor Lindgren. In 1994 kreeg Törnqvist het verzoek om in het kindercultuurhuis Junibacken in Stockholm een driedimensionale reis door het werk van Astrid Lindgren te ontwerpen. Zeventig decorbouwers bouwden onder haar leiding een decor dat elk jaar nog door vierhonderdduizend bezoekers wordt bewonderd.

In 1995 verscheen haar eerste zelfgeschreven boek, Klein verhaal over liefde, dat met een Zilveren Griffel bekroond werd. Bijna 10 jaar later volgden Bellen blazen in Burundi en Wat niemand had verwacht.
Daarnaast illustreerde Marit Törnqvist ook een groot aantal prentenboeken van andere Nederlandse schrijvers. Ze werkte samen met o.a. Annie Makkink (Helden op sokken), Sjoerd Kuyper (Ik blijf altijd bij je) en Toon Tellegen (Pikkuhenki). Van de door haar geïllustreerde dichtbundel Jij bent de liefste, met gedichten van Hans en Monique Hagen, zijn ruim 250.000 exemplaren verkocht.

Haar meest recente werk, de illustraties bij Groter dan een droom, verschijnt op 16 januari bij uitgeverij Querido. De tekst werd geschreven door Jef Aerts.

Over Groter dan een droom
Een jongen kent zijn overleden zusje alleen van een foto aan de muur. Maar op een ochtend hoort hij dat een meisje hem roept. Is dat zijn zus? Hij heeft haar nooit gekend want ze is gestorven lang voor hij werd geboren. Maar nu vraagt ze haar kleine broertje om met haar te gaan fietsen. Het is het begin van een onvergetelijk troostrijk verhaal.

Groter dan een droom wordt op zaterdag 19 januari gepresenteerd in de Kinderboekwinkel Rozengracht in Amsterdam om 16.00 uur.

Bron: Nieuws uitgeverij Querido

Lees ook:Ga op verhalenreis met Marit Törnqvist en Astrid Lindgren
Lees ook:Van Lieshout & Törnqvist genomineerd voor Hans Christian Andersen Prijs 2016
Lees ook:Tentoonstelling Marit Törnqvist 2009
Lees ook:Meg Rosoff wint Astrid Lindgren Memorial Award 2016
Lees ook:Nederlandse ALMA-nominaties 2011

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>