Tijd voor een herdruk: Tom Tippelaar – Jan Marinus Verburg & Annie M.G. Schmidt

Tom TippelaarWie kent er het boek Tom Tippelaar van Jan Marinus Verburg en Annie M.G. Schmidt (nog)? Het verscheen voor het eerst in 1977, werd in 1978 bekroond met een Gouden Penseel, en is inmiddels een legendarisch boek geworden.

Jammer genoeg wordt het boek niet meer gedrukt en is het dan ook niet meer verkrijgbaar in de boekhandel. Het verhaal in het boek gaat over de grote oren van Tom Tippelaar. Daar wordt hij wel mee gepest, maar hij kan er ook reuzegoed mee horen.

De vakantie is net begonnen als hij een brief van zijn oom Hazewijn krijgt. Die nodigt hem uit naar het eiland Neus te komen om te helpen een probleem op te lossen.

Tom aarzelt geen ogenblik. Hij pakt zijn rugzak en gaat liften. En dat is het begin van een groots avontuur, waarbij zijn oren hem nog goed van pas komen! Een kort fragment uit het boek:

Tom Tippelaar zat op zijn kamertje en huilde. Eigenlijk zou hij blij moeten zijn want de vakantie was begonnen; dit was de laatste schooldag geweest, hij kwam net thuis en was vrij om te doen wat hij wou. Maar Tom was niet blij. Nu pas had hij het briefje ontdekt op zijn jas. Een van de jongens in zijn klas (of een van de meisjes misschien) had dat briefje op zijn rug gespeld. Tom Tippelaar Jan Marinus Verburg IllustratieEn de hele weg naar huis had hij ermee gelopen.

Er stond op: GEKKE FLAPOOR en het was niet de eerste keer. Tom werd altijd uitgelachen om zijn grote oren en hij werd altijd uitgescholden voor Flapoor.

De nieuwste generatie kent het boek uit 1977 niet, terwijl het destijds een enorm groot succes was. De andere kinderboeken van Annie M.G. Schmidt worden nog steeds uitgegeven, maar deze bijzondere samenwerking met de kunstenaar Jan Marinus Verburg niet.

Onbegrijpelijk toch? Uitgeverij Querido, is het niet de hoogste tijd voor een heruitgave?

Ken jij het boek nog? Of zou je het graag eens willen lezen? Laat onder dit bericht je reactie achter en laat hiermee de wereld weten waarom jij Tom Tippelaar graag weer herdrukt ziet worden.

Lees ook:Vakantie: tijd voor een inhaalslag lezen
Lees ook:Mama laat haar oren uit – Brigitte Minne
Lees ook:Recensie Weblog van een Bijna-Brugger
Lees ook:Leespluim voor Julia Donaldson
Lees ook:Altijd blij je te zien – Ellen DeLange

18 Reacties // Reageer

18 thoughts on “Tijd voor een herdruk: Tom Tippelaar – Jan Marinus Verburg & Annie M.G. Schmidt

 1. David

  Ik heb er jaren geleden van genoten toen het verhaal me op de basisschool is voorgelezen; intussen heb ik een tweedehands exemplaar gekocht. Maar een herdruk zou ik zeker kopen!
  Querido mag wat mij betreft ook wel een uitgave van het Verzameld Werk van Schmidt overwegen; ‘t is toch wel wat vreemd dat Nederlands beroemdste schrijfster zoiets nog niet heeft.

    /   Reply  / 
 2. Frederiek Elstak

  Onze zoon Edgar kreeg dit geweldige boek Tom Tippelaar van zijn oma toen hij een jaar of 6 was. Heeft hem letterlijk helemaal stukgelezen maar we hebben het boek altijd bewaard voor eventueel volgende generaties. Een prachtig boek om cadeau te doen dus JA , dit boek moet herdrukt worden

    /   Reply  / 
 3. Jacques Platenkamp

  Ik zoek met suf naar het boek van Tom Tippelaar. Nergens meer te krijgen, ook niet via Marktplaats of Bol.com.
  Inderdaad tijd voor een herdruk van dit prachtige verhaal met zijn bijzondere tekeningen.

  Kom op Querido !!

    /   Reply  / 
  1. laura

   ik heb er nog 1 liggen, is wel wat versleten qua kaft.

     /   Reply  / 
   1. kristof de ridder

    ha laura,

    wel wat laat, maar heb je het boek nog steeds?

      /   Reply  / 
 4. Ton Stam

  Zat laatst met m’n dochtertje van 14 maanden in de wachtkamer bij de huisarts en daar, in de mand met tijdschriften, stond Tom Tippelaar! Nostalgie ten top, heb hier toen ik klein was uren en uren in zitten turen. Vervolgens meteen op zoek gegaan op internet maar nergens te vinden…. Ik zou meteen een exemplaar kopen als het weer gedrukt wordt!

    /   Reply  / 
 5. San10

  Ik heb met veel zoeken na jaren bij Bol.com een 2de hands exemplaar 1e druk weten te bemachtigen. Het grote A3 formaat boek. De 5e druk (kleiner en met die kleine plaatjes op elke pagina is iets makkelijker aan te komen nog.
  De kaft is wat verkleurd en er is een scheur uit de eerste pagina, maar gelukkig niet op de afbeeldingen. Die zijn gelukkig in tact.

  Als kind vond ik het boek heel bijzonder en m.n. de afbeeldingen. Die zijn zo gedetailleerd dat ik er nog steeds woorden, oogjes, grapjes enz. in tegenkom, die me nog niet opgevallen waren.

  Bij de bibliotheek kun je het boek uit de kluis opvragen, zo bijzonder is het, want het is afgeschreven, maar bekroond met de gouden griffel en daarom in het archief.

  Ik kan veel kleuren zien. Tekeningen zijn bijzonder moeilijk goed in te scannen om alle nuances en kleuren goed te krijgen. De kleuren in de 1e druk zijn wat verzadigd.

  Ik zou het graag herdrukt zien in volledig A3 formaat weer
  en dan graag dat de originele tekeningen in superhoge kwaliteit, liefst multiprimary kleuren ingescand zouden worden en ook multiprimary afgedrukt. Pantone bv. . Maar wel de tekst in een beter lettertype en evt herziene versie. (Alhoewel ik die extra tussen ‘n’ van tegenwoordig haat)

    /   Reply  / 
 6. Hillie Bonte

  Ik heb vroeger genoten vh boek in A3 formaat. De tekeningen raakte (en raak) ik niet op uitgekeken. Ja please, een herdruk in A3 formaat. Ik koop het zeker. Groet, Hillie Bonte

    /   Reply  / 
 7. marieke de korte

  Please!!!!!!!! Graag een herdruk van Tom Tippelaar, mijn held!!!
  Ik wil dit boek aan mijn 4 kleinkinderen schenken, juweeltje onder de kinderboeken!!!!!!!!!!
  Ik heb alles afgezocht op internet, boekhandels…..nergens meer en dat is echt zo jammer.
  duszzzzzzz het wordt tijd!

    /   Reply  / 
 8. greetje

  altijd een geweldig boek gevonden met die schitterende tekeningen van jan verburg. een herdruk moet mogelijk zijn,zou leuk zijn.

    /   Reply  / 
 9. Hennie

  Zeker! Mijn kinderen vinden het een fantastisch boek, net als ik vroeger. Een miskend boek!

    /   Reply  / 
 10. sanna

  Ik ben 24 en dit was mijn favoriete boek! ik weet niet hoe ik eraan ben gekomen toendertijd maar ik vond het verhaal geweldig en kon uren naar de illustraties kijken. gelukkig heb ik het boek thuis nog liggen. mooi voor de volgende generatie

    /   Reply  / 
 11. Jan Willem

  Dit is één van kinderboeken die me het meest is bijgebleven, vooral door de schitterende, fantasievolle tekeningen van Jan Marinus Verburg. Later heb ik diverse boeken gekocht speciaal omdat ze door hem zijn geïllustreerd (bijvoorbeeld ‘A is een letter’ van Piet Grijs). Ik heb nog steeds mijn versie van vroeger in groot formaat, maar een herdruk zou ik zeker kopen. De Engelse versie (The Island of Nose) is overigens wel nog steeds verkrijgbaar.

    /   Reply  / 
 12. Martijn

  Mijn vader heeft dit boek vroeger op mijn verzoek tig keren aan mij voorgelezen. Het verhaal en vooral de tekeningen vond ik geweldig. Ik was het boek eigenlijk alweer vergeten totdat ik het afgelopen Kerst kreeg van mijn vader. Wat een schitterende uitgave op A3 formaat is het toch. De afgelopen weken heb ik het voorgelezen aan mijn eigen kinderen. Ze vonden het fantastisch ! Ik gun iedereen dit boek, dus graag een herdruk ! Wel dan op A3 formaat natuurlijk….

    /   Reply  / 
 13. Lowie van Liere

  Prachtig boek. Veel uit voorgelezen aan mijn twee kinderen. Ze hebben het zelf een beetje stukgelezen. Nu heb ik op Marktplaats een mooie ‘bijna nieuwe’ gekocht voor mijn kleinzoon. De vertaling ‘The island of Nose’ heb ik meegenomen voor buitenlandse collega’s, en ook daar voorgelezen. Zelfde resultaat. Het is een boek voor jong en oud. Een herduk zou ik zeker kopen. Mijn reactie is wat laat, omdat ik nog maar net grootvader ben geworden. Kan niet wachten om Tom Tippelaar weer voor te lezen.

    /   Reply  / 
 14. Suzana

  LS,
  Destijds dit prachtige boek geleend van de bieb voor mijn kinderen en op ware grootte ook gecopieerd.
  Ze zijn nu veertigers en ook dol op dit boek,heb het van zolder gehaald voor hun kinderen.
  Ze smullen ervan,zelf lezenden maar ook de kleintjes die nog niet kunnen lezen.
  Graag herdrukken!!!
  We kunnen ook niet wachten!

    /   Reply  / 
 15. Gert

  Heb in Assen net een exemplaar gescoord in A3 formaat, waardoor de prenten nog beter zichtbaar zijn. Voor maar € 2,–. Dit is nu ons tweede exemplaar thuis.
  Het mag van mij herdrukt worden. Kan me voorstellen dat ook fans van Bob Dylan en The Band wel een exemplaar willen hebben.

    /   Reply  / 
 16. Willemijn Seijnder

  Ook ik heb dit boek in mijn jeugd met veel bewondering gelezen en bekeken. Wij hadden het boek in het Engels. Gelukkig had mijn moeder hett bewaard en hebben het nu weer in huis. Toch zou ik de Nederlandse versie zo weer kopen. Dus uitgeven heel graag!

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>