Iep! Acteurs boycotten wereldpremière

iep_filmafficheDe film IEP!, naar het gelijknamige boek van Joke van Leeuwen, gaat volgende week op de Berlinale, het internationale filmfestival van Berlijn, in wereldpremière. De volwassen hoofdrolspelers boycotten deze première.

In mineur
De Berlinale vindt plaats van 11 tot 21 februari. Daar gaat de Belgisch-Nederlandse filmproductie Iep! naar het gelijknamige boek van Joke van Leeuwen in wereldpremière. De film dingt er mee naar een Glazen Beer, de prijs voor beste jeugdspeelfilm.
Het zal echter een première in mineur worden, want de volwassen acteurs uit de film sturen hun kat. Huub Stapel, Joke Tjalsma, Diederik Ebbinge en Stefan de Walle en een groot deel van de crew nemen met hun boycot stelling tegen het besluit van producent Lemming Film om buiten regisseur Rita Horst om een kwartier uit de film te halen.

Weggesneden poëzie
Regisseur Horst verloor in september een rechtszaak over het inkorten van de film, waarna zij haar naam van de titelrol liet halen. IEP! heeft nu officieel geen regisseur. Dat is volgens de Dutch Directors Guild, de vakbond voor regisseurs, een unicum in de Nederlandse filmgeschiedenis.
De acteurs en crew stellen in een brief aan de producent dat met het snijden in de film een ´ongelooflijke blunder´ is begaan. In plaats van ´een warme, gelaagde en inhoudelijke film´ is IEP! nu een verhaal ´waarbij de poëzie grotendeels is weggesneden en de personages je koud laten´. IEP! draait vanaf 17 februari in de Nederlandse bioscopen.

[Bron: Leesfeest - Leesplein - Villakakelbont]

Lees ook:Iep! goud in tien dagen
Lees ook:Expositie Illustraties Joke van Leeuwen
Lees ook:Iep! geselecteerd voor Berlinale
Lees ook:Canadese filmprijs voor Iep!
Lees ook:Vogelmeisje ‘Iep’ in Amsterdam

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>