Jongeren laten lezen in de zomer

Uit onderzoek van de CPNB blijkt dat 67 procent van de Nederlanders de vakantietijd de ideale tijd vindt om een boek te lezen. Vandaar de campagne Zomerlezen die zich dit jaar in het bijzonder op jongeren richt.

Betrapt
Zomerlezen is geïnspireerd op de succesvolle Amerikaanse campagne Get Caught Reading, waarbij bekende Amerikanen lezend worden geportretteerd. Beroemdheden als Whoopi Goldberg en ook de First Lady verleenden hun medewerking om het lezen onder een groot publiek te bevorderen. Zij lieten zich fotograferen alsof ze ‘betrapt‘ werden tijdens het lezen. Van deze foto’s zijn affiches gemaakt die grootschalig verspreid zijn door de Association of American Publishers, de initiatiefnemer van deze leesbevorderingscampagne.

Jeugdidolen
Voor de Nederlandse campagne lieten eerder al vrouwelijke captains of industry, acteurs en sportverslaggevers zich lezend portretteren.
Deze zomer echter bepalen jeugdidolen het gezicht van de campagne Zomerlezen. Fotograaf Merlijn Doomernik fotografeerde presentatrice en Jakhals Isolde Hallensleben in het Westerpark in Amsterdam, zangeres eliZe op het strand van Wijk aan Zee, rapper van De Jeugd van Tegenwoordig Willie Wartaal in de tuin van Huize Frankendael in Amsterdam en BNN-presentator Dennis Storm op een speedboat op het Amsterdamse IJ. De affiches hangen van 29 juni tot en met 24 juli op abri’s in stad en platteland in heel Nederland.

Moeilijk te meten
We wilden dit jaar jongeren expliciet aanspreken“, zegt CPNB-persvoorlichter Peter Rosendaal. “We hebben jongere mensen gekozen, die tegelijk zo bekend zijn dat ze ook volwassenen aanspreken.
De campagne, die dit jaar voor de vierde keer wordt gehouden, moet mensen stimuleren in de zomer een boek te gaan lezen en ze attenderen op het plezier van lezen tijdens de vakantie. In hoeverre de campagne effect heeft, kan Rosendaal niet zeggen. “We hebben er geen onderzoek naar gedaan. De posters zijn feestelijk en herkenbaar en hangen overal. Of er meer boeken door worden verkocht, is moeilijk te meten.

[Bron: Stichting CPNB - Villakakelbont]

Lees ook:Zomerleesplan voor basisschoolkinderen
Lees ook:Zomerlezen groep 3 & groep 4
Lees ook:Zomerlezen groep 3 & 4
Lees ook:Campagne Vaders Voor Lezen
Lees ook:Zomerlezen om leesniveau van je kind tijdens vakantie op peil te houden

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>