Campagne Vaders Voor Lezen

Uit onderzoek is gebleken dat kinderen die worden voorgelezen beter presteren op school. Lezen is namelijk goed voor de woordenschat en het stimuleert de fantasie van een kind. Toch blijkt dat een kwart van alle ouders in Nederland niet voorleest. En in gezinnen waar wel wordt voorgelezen, leest de moeder 65% van de tijd voor en de vader maar 8%.

Er is inmiddels een campagne om vaders bewust te maken van het nut van voorlezen: Vaders Voor Lezen. Kinderen horen bijvoorbeeld 55 keer zoveel woorden als ze worden voorgelezen en dit voorkomt later laaggeletterdheid. Je kunt op de website van Vaders Voor Lezen allemaal filmpjes bekijken van bekende vaders die wel hun kinderen voorlezen.

Het blijkt dat vaders vooral een positieve invloed kunnen hebben op zoons. Uit internationale onderzoeken is namelijk naar voren gekomen dat jongens een achterstand hebben als het op lezen aankomt. Ze zijn minder vaardig in lezen, ze lezen minder vaak dan meisjes en ze vinden het vaak ook minder leuk. De campagne moet ervoor zorgen dat ook jongens, vaders en opa’s zich bezig houden met taal. Kijk op www.vadersvoorlezen.nl voor meer informatie over deze campagne van de Leescoalitie.

Lees ook:Nationale Voorleesdagen 2015 van start gegaan
Lees ook:Laat vader voorlezen
Lees ook:Digitale prentenboeken
Lees ook:Het grote voorleesboek voor rond de 5 jaar
Lees ook:“Bramenjam” voor het (voorlees)ontbijt?

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>