Woutertje Pieterse voor Verhelst+Cneut

Afgelopen week werd in Amsterdam de 22e Woutertje Pieterseprijs uitgereikt aan Peter Verhelst en Carll Cneut voor Het geheim van de keel van de nachtegaal.

Beesten met ballen
De bekendmaking van de Woutertje Pieterse Prijs deze namiddag in een goedgevuld Theater de Balie in Amsterdam werd voorafgegaan door de Woutertje Pieterse Lezing door (een snipverkouden snuivende) Elsbeth Etty. De titel was Waarom zijn kinderboeken vaak zo kinderachtig? – een pleidooi voor beesten met ballen.
Daarna las juryvoorzitter Femke Halsema het juryrapport voor en maakte de winnaar bekend. Dat zijn Peter Verhelst en Carll Cneut voor het prentenboek Het geheim van de keel van de nachtegaal, volgens het juryrapport een ultieme reis in de verbeelding.
De plechtigheid werd traditioneel afgesloten met het Rooverslied uit Woutertje Pieterse van Multatuli, uitgevoerd door Mondo Leone.

Opvallend en vernieuwend
De Woutertje Pieterse Prijs werd opgericht in 1988 met het doel jaarlijks een Nederlandstalig kinder- of jeugdboek met opvallende en/of vernieuwende kwaliteiten te bekronen. De prijs bestaat uit een oorkonde en een bedrag van € 15.000 euro. Het aanbod 2008 dat in aanmerking kwam voor de Woutertje Pieterse Prijs 2009 bedroeg 139 titels.
De jury bestond uit Femke Halsema, fractievoorzitter voor GroenLinks in de Tweede Kamer, voorzitter, Gerbrand Bakker, schrijver, vertaler en hovenier, Karel Berkhout, redacteur jeugdliteratuur NRC Handelsblad, Irma Boom, ontwerper en Annemie Leysen, recensent jeugdliteratuur De Morgen en voormalig docent Nederlands aan de lerarenopleiding van de Katholieke Hogeschool Leuven.
De Woutertje Pieterse Prijs wordt mogelijk gemaakt door Stichting LIRA.

Lestips van Leesgoed
Om het onderwijs aan te moedigen om het winnende boek op school te bespreken worden er dankzij Leesgoed ook dit jaar lestips gemaakt bij het winnende boek. Ze worden geschreven door Lieke van Duin (publicist, redacteur en auteur) en Jos van Hest (publicist, poëziedocent en dichter), die ook de lestips bij alle overige bekroonde boeken maakten, grotendeels dankzij financiële steun van Stichting Lezen. Het lesmateriaal zal op 12 maart verschijnen op de website www.leesgoedplus.eu en zal daar voor iedereen gratis toegankelijk zijn. In juni zullen de lestips bovendien in het tijdschrift Leesgoed verschijnen.

[Bron: Woutertje Pieterse Prijs, Villakakelbont]

Lees ook:Gratis lestips Wouterje Pieterse Prijs
Lees ook:Woutertje Pieterse Prijs 2015 voor Doodgewoon
Lees ook:Jury Woutertje Pieterse Prijs 2010
Lees ook:Woutertje Pieterse voor Carli Biessels
Lees ook:Shortlist Woutertje Pieterse Prijs 2015

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>