Gratis lestips Wouterje Pieterse Prijs

Om het onderwijs aan te moedigen alle boeken die de Woutertje Pieterse Prijs hebben gewonnen op school te bespreken, worden in het voorjaar van 2009 lestips gemaakt bij alle bekroonde boeken. Stichting Lezen financiert dit.

Lestips bij winnaars
De Woutertje Pieterse Prijs werd opgericht in 1988 met het doel jaarlijks een Nederlandstalig kinder- of jeugdboek met opvallende en/of vernieuwende kwaliteiten te bekronen. Op 5 maart 2009 wordt de tweeëntwintigste winnaar bekend gemaakt en de prijs, bestaande uit een oorkonde en een bedrag van € 15.000,-, uitgereikt tijdens een feestelijke bijeenkomst. De Woutertje Pieterse Prijs wordt mogelijk gemaakt door Stichting LIRA.
Nieuw dit jaar is dat bij alle bekroonde boeken ook lestips zullen verschijnen. Stichting Lezen financiert het materiaal en een bijbehorend affiche, ontworpen door Hans Verlaat. De lestips worden geschreven door Lieke van Duin (publicist, redacteur en auteur) en Jos van Hest (publicist, poëziedocent en dichter). Alle lestips worden gratis beschikbaar gesteld via www.woutertjepieterseprijs.nl.

De boeken
Bij de volgende boeken verschijnt in de eerste vier maanden van dit jaar lesmateriaal: Annetje Lie in het holst van de nacht van Imme Dros, winnaar in 1988; Lieveling, Boterbloem, van Margriet Heymans, winnaar in 1989; De dame en de neushoorn van Anne Vegter en Geerten ten Bosch, winnaar in 1990; Anderland van Paul Biegel, winnaar in 1991; Juffrouw Kachel van Toon Tellegen, winnaar in 1992; Het boek van Bod Pa van Anton Quintana, winnaar in 1996; Zwart als inkt van Wim Hofman, winnaar in 1998; Bezoekjaren van Joke van Leeuwen, tezamen met Malika Blain, winnaar in 1999; Ik ben Polleke hoor! van Guus Kuijer, winnaar in 2003; Waar is de taart van Thé Tjong-Khing, winnaar in 2005; Bijna jarig van Harrie Geelen en Imme Dros, winnaar in 2006.

Meer lestips
Dankzij de financiële steun van Stichting Lezen maakten Van Duin en Van Hest in 2007 volgens hetzelfde concept al lestips bij de serie heruitgaven van prijswinnende boeken onder de titel Schatkist van de Jeugdliteratuur, uitgegeven door De Volkskrant en Querido. Hetzelfde deden zij dankzij Uitgeverij Van Goor bij Josja Pruis, waarmee Harm de Jonge in 2007 de twintigste Woutertje Pieterse Prijs won, en dankzij Leesgoed bij Verkocht van Hans Hagen, het winnende boek van 2008. Al deze lestips zijn beschikbaar op www.woutertjepieterseprijs.nl.

Continuïteit
Leesgoed heeft aangegeven borg te willen staan voor continuïteit, door in ieder geval ook lestips te financieren en te publiceren bij de boeken die in 2009 en 2010 de Woutertje Pieterse Prijs zullen winnen. Ook dit materiaal zal weer door Van Duin en Van Hest geschreven worden. Het wordt, evenals de lestips bij Verkocht van Hans Hagen, gratis beschikbaar gesteld op www.leesgoedplus.eu, en vervolgens gepubliceerd in Leesgoed.

[Bron: Woutertje Pieterse Prijs]

Lees ook:Woutertje Pieterse voor Verhelst+Cneut
Lees ook:Woutertje Pieterse Prijs 2015 voor Doodgewoon
Lees ook:Jury Woutertje Pieterse Prijs 2010
Lees ook:Shortlist Woutertje Pieterse Prijs 2015
Lees ook:Woutertje Pieterse voor Carli Biessels

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>