Woutertje Pieterse voor Carli Biessels

In Amsterdam is de Woutertje Pieterse Prijs uitgereikt aan Carli Biessels voor het boek Juwelen van stras.

23e keer
In Theater De Balie in Amsterdam werd deze namiddag onder grote belangstelling voor de 23e keer de Wouterje Pieterse Prijs uitgereikt aan Carli Biessels voor het boek Juwelen van stras (Lannoo).
Vooraf hield de Nederlandse jeugdauteur Bibi Dumon Tak de traditionele Woutertje Pieterse Lezing met als titel De opgejaagde pen (lees of beluister hier de integrale lezing). Daarna las juryvoorzitter Frank Groothof het juryrapport voor en maakte de winnaar bekend.
Tot slot werd het Rooverslied uit Woutertje Pieterse van Multatuli uitgevoerd door Daniël Samkalden.

Juwelen van stras
Biessels schreef een delicaat oorlogsverhaal over dingen die je niet moet willen weten of denken. De geschiedenis van een joods meisje dat onderduikt in het grote huis maakt een ongelooflijk authentieke indruk. De wereld van Elske is teruggebracht tot wat een klein onwetend kind hoort en ziet.
Biessels laat de lezer kijken met de blik van een argeloos kind en legt daarbij niets uit. De sluimerende angst bezweert Elske door het verhaal, dat een mede-onderduiker voor haar verzon, na diens vertrek af te maken. Maar komt dit verhaal ooit af? Ook de stijl is sober en uitgepuurd, en juist daardoor poëtisch en trefzeker.

De jury
De jury van de Woutertje Pieterse Prijs 2010 was als volgt samengesteld: Frank Groothof, theatermaker en artiest, voorzitter, Gerbrand Bakker, schrijver, vertaler en hovenier, Karel Berkhout, redacteur jeugdliteratuur NRC Handelsblad, Suzanne Hertogs (Ontwerphaven), grafisch ontwerper en uitgever DUF en Annemie Leysen, recensent jeugdliteratuur De Morgen en voormalig docent Nederlands aan de lerarenopleiding van de Katholieke Hogeschool Leuven.

Oorspronkelijk jeugdboek
De Woutertje Pieterse Prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan een auteur van een oorspronkelijk Nederlandstalig jeugdboek dat tussen 1 januari en 31 december van het jaar voorafgaand aan de prijsuitreiking is uitgekomen. De prijs bestaat uit een oorkonde en een bedrag van 15.000 euro en werd vandaag voor de drieëntwintigste keer worden uitgereikt. De prijs wordt financieel mogelijk gemaakt door de auteursrechtorganisatie Stichting LIRA (Literaire Rechten Auteurs).

[Bron: Woutertje Pieterse Prijs]

Lees ook:Juwelen van stras – Carli Biessels
Lees ook:Jury Woutertje Pieterse Prijs 2010
Lees ook:Shortlist Woutertje Pieterse Prijs 2015
Lees ook:Woutertje Pieterse voor Verhelst+Cneut
Lees ook:Woutertje Pieterse Prijs 2015 voor Doodgewoon

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>