Shortlist Woutertje Pieterse Prijs 2015

De Woutertje Pieterse Prijs, vernoemd naar een personage uit Multatuli’s Ideeën, is een prijs voor het beste Nederlandse kinder- of jeugdboek. De prijs wordt jaarlijks toegekend door een vakkundige jury. Enige tijd voor de uitreiking wordt er een shortlist bekend gemaakt met de nominaties.

Maximaal zes boeken maken kans op het winnen van de prijs. Vandaag werd bekend gemaakt dat er vijf kinder- en jeugdboeken kans maken op de Woutertje Pieterse Prijs 2015. De genomineerden zijn De duik van Sjoerd Kuyper en Sanne te Loo, De gans en zijn broer van Bart Moeyaert en Gerda Dendooven, Soms laat ik je even achter van Daan Remmerts de Vries, Doodgewoon van Bette Westera en Sylvia Weve en Honderd uur nacht van Anna Woltz.

Er werd deze keer nadrukkelijk gelet op de combinatie tekst en illustratie. Critici denken dat daarom het illustratieloze kinderboek Hotel De Grote L van Sjoerd Kuyper niet is genomineerd, maar wel zijn door Sanne te Loo geïllustreerde De Duik. Van de 5 nominaties bevat alleen het jeugdboek van Anna Woltz geen illustraties. Je kunt hier lezen wat de jury vindt van ieder genomineerd boek.

Het is dit jaar voor het eerst dat de Woutertje Pieterse Prijs met een nominatiesysteem werkt; voorheen werd er namelijk alleen een winnaar bekend gemaakt.  Aan de nominatie is geen prijzengeld verbonden, maar de winnaar zal uiteindelijk een oorkonde en een bedrag van € 15 000,- ontvangen.

De prijs richt zich op het bevorderen van de literaire kwaliteit van boeken en wordt mede mogelijk gemaakt door Bruna. Op 11 april wordt de prijs uitgereikt op de Middag van het Kinderboek in de OBA te Amsterdam.

Lees ook:Woutertje Pieterse Prijs 2015 voor Doodgewoon
Lees ook:Jury Woutertje Pieterse Prijs 2010
Lees ook:Gratis lestips Wouterje Pieterse Prijs
Lees ook:Woutertje Pieterse voor Verhelst+Cneut
Lees ook:Woutertje Pieterse voor Carli Biessels

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>