Leespluim november 2012 voor Aap en Mol bouwen een hut van Gitte Spee

Een heerlijk voorleesverhaal vol levendige en direct aansprekende tekeningen.

De kleine, bebrilde Mol en de wat slungelige Aap roepen direct sympathie op. Tekst en illustraties van dezelfe hand blijkt hier een ideale combinatie.

Dit zegt de leespluimjury
“Een eigen veilig plekje, of het nu een huis, een hol, een hut of een nest is, daar heeft iedereen behoefte aan. Zowel mensen als dieren. In dit prentenboek heeft Mol zo’n plekje, een knus, warm, droog holletje. Aap ook, boven in een boom, met het mooiste uitzicht van de wereld. Maar omdat het in Aaps krakkemikkig bouwsel binnen regent, gaat hij schuilen bij Mol.
Daar wordt hij hartelijk ontvangen, maar Mol vindt dat Aap een echte hut nodig heeft. Aap wil meteen beginnen, maar Mol is meer bedachtzaam. Het resultaat is een goede samenwerking: het denkwerk van Mol en het zware sjouwen van Aap.”

Waar is mijn uitzicht?!
“Stap voor stap beleeft de lezer mee hoe het bouwproces verloopt. Hoe ze de materialen boven in de boom krijgen, hoe Aap de uitgeputte Mol naar zijn holletje draagt, hoe ze timmeren, schroeven en schilderen. Hoe ten slotte de hut klaar is en hoe Aap zijn teleurstelling niet kan verbergen, want… hij mist zijn uitzicht! (…) Maar ook dat probleem lossen ze op.
Als Aap Mol bedankt voor zijn geweldige hulp antwoordt deze met: ‘Ach, daar zijn vrienden voor.’ Beter had hij het verhaal niet kunnen karakteriseren, want naast het gegeven dat we tot in detail het ontwerpen en bouwen van een hut kunnen volgen, zijn het vooral hulpvaardigheid, samenwerking en vriendschap waarop de nadruk valt,” aldus de jury.

Leespluim
De Leespluim is een bekroning van kwalitatief goede en veelzijdig bruikbare boeken voor jonge kinderen. De organisatie voor de uitreiking van de Leespluim is sinds augustus 2012 in handen van pedagogisch vakblad voor de kinderopvang KIDDO (uitgeverij SWP).Kijk hier voor alle Leespluimen en juryrapporten.

Titel: Aap en Mol bouwen een hut
Tekst en illustraties: Gitte Spee
Uitgeverij: The House of Book
ISBN: 9789044335224

Vanaf ongeveer vier jaar

bron: Villa Kakelbont

 

Lees ook:Leespluim voor De paraplu
Lees ook:Leespluim mei 2012: Vast – Oliver Jeffers
Lees ook:Boom-Boom – Dimitri Leue
Lees ook:Leespluim november voor Paul Biegel
Lees ook:Hoe werkt een stad? – James Gulliver Hancock & Jen Feroze

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>