Expo Alice in Wonderland

De hele zomer lang loopt in het Veluwse Museum Nairac de tentoonstelling Alice in Wonderland.

Oerbeeld
Lewis Carroll schreef zijn Alice in Wonderland in 1865. Sindsdien was het boek een haast onuitputtelijke inspiratiebron voor tekenaars, kunstenaars, film- en theatermakers, en zelfs taalkundigen, filosofen en psychiaters. Onlangs voegde regisseur Tim Burton zijn eigengereide versie toe aan het ondertussen uitgebreide ‘Wonderland’.
Het Veluws Museum Nairac waagt zich nu ook het konijnenhol in. Het toont een ruime selectie – ongeveer 200 – van de mooiste prentenboeken en originele tekeningen. De eerste illustrator John Tenniel tekende het oerbeeld van Alice: een ernstig meisje met lang, golvend haar, en jurk met een schortje en schoenen met bandjes (zie afbeelding). Daarna volgenden honderden anderen, onder meer Arthur Rackham, Rie Cramer, Walt Disney en Salvador Dali. De expo toont een bijzondere Aboriginal-uitgave, en de nieuwste, boosaardige Alice van Camille Carcia.

Reis door Wonderland
In Nairac zijn filmbewerkingen van Alice in Wonderland te zien, onder meer de eerste uit 1903. Daarnaast hangen er foto’s van dominee Charles Dodgson – alias Lewis Carroll – waarop de echte Alice te zien is. De bezoekers worden uitgenodigd op een reis door Wonderland. Ze starten in het konijnenhol, zien een reuzengrote Alice die vastzit in een huisje, schuiven aan bij de eeuwigdurende teaparty van de Gekke Hoedenmaker en de Maartse Haas of wagen zich aan een partijtje croquet met de Hartenkoningin.
Nog t.e.m. 30 oktober 2010, Veluws Museum Nairac, Langstraat 13, 3771 BA Barneveld. Meer info op de website.

Lees ook:Alice in Wonderland
Lees ook:Expositie Lewis Carroll’s ‘Alice in Wonderland
Lees ook:Alice in Wonderland – Rébecca Dautremer
Lees ook:Alice in Wonderland & Alice in Spiegelland – Lewis Carroll & Tony Ross
Lees ook:Het echte sprookje van Alice in Wonderland – Lewis Carroll

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>