Nationale Voorleesdagen 2015 van start gegaan

Vandaag zijn de Nationale Voorleesdagen 2015 van start gegaan met het Nationale Voorleesontbijt. Bekende Nederlanders lezen voor aan kinderen tijdens dit jaarlijks terugkerende ontbijt. De voorleesdagen duren dit jaar van 21 tot en met 31 januari.

Er worden ook ditmaal weer allerlei activiteiten georganiseerd door kinderdagverblijven, peuterspeelzalen, basisscholen, bibliotheken en boekwinkels. Het doel van de campagne is het stimuleren van voorlezen aan kinderen die zelf nog niet kunnen lezen. Dit jaar zal er extra aandacht worden besteed aan vaders, aangezien uit onderzoek is gebleken dat vaders doorgaans een stuk minder vaak voorlezen dan moeders.

Vandaar ook dat er dit jaar bekende vaders zijn uitgenodigd om te komen voorlezen tijdens het ontbijt. Beau van Erven Dorens, Bastiaan Ragas en Ronald Giphart zijn voorbeelden van bekende vaders die graag mee willen helpen om vaders te stimuleren om ook voor te gaan lezen. Ook Prinses Laurentien, voorzitter van de Stichting Lezen en Schrijven, heeft dit jaar weer voorgelezen aan een groep kinderen. Ditmaal was dat in de bibliotheek van Hoorn.

Tijdens de Nationale Voorleesdagen staan prentenboeken centraal. Dit jaar is Boer Boris gaat naar zee verkozen tot Prentenboek van het Jaar 2015. Ieder jaar kiest een jury van Nederlandse jeugdbibliothecarissen de Prentenboek TopTien. Boer Boris gaat naar zee, een prentenboek van schrijver Ted van Lieshout en illustrator Philip Homan, was deze keer de winnaar. Vanaf vandaag ligt er een speciale editie van het prentenboek in de boekhandel: een mini-editie met dvd, ingesproken door Bastiaan Ragas. Het exemplaar kost slechts 5 euro.

Prentenboek TopTien van het Jaar 2015:
Het boekenliefje – Helen Docherty & Thomas Docherty (Clavis)
Als iedereen slaapt – Komako Sakai (De Eenhoorn)
Snel naar huis, kleine muis - Britta Teckentrup (Gottmer)
Boer Boris gaat naar zee – Ted van Lieshout & Philip Hopman (Gottmer)
Pas op! Dit boek bijt! – Nick Bromley & Nicola O’Byrne (Gottmer)
Koning Koen en de draak – Peter Bently & Helen Oxenbury (De Vier Windstreken)
Piepkleine muis – Janis Ian & Ingrid en Dieter Schubert (Lemniscaat)
Klop klop klop - Lucy Cousins (Leopold)
Piep wil oversteken – Fleur van der Weel (Querido)
Ik wil ook! - Bibi Dumon Tak & Annemarie van Haeringen (Querido)

Kijk op de Voorleesdagen activiteitenpagina of er speciale evenementen zijn bij jou in de buurt.

Lees ook:Boer Boris gaat naar zee Prentenboek van het Jaar 2015
Lees ook:Voorleestips van Boer Jan
Lees ook:De Nationale Voorleesdagen 2011
Lees ook:Klop klop klop (kartonboek) – Lucy Cousins
Lees ook:Nationale Voorleesdagen 2016 van start

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>