Grote Jongerenliteratuur Prijs

De Nederlandse Stichting Lezen en het Nederlands Letterenfonds nemen het initiatief voor een nieuwe literaire bekroning voor jongerenliteratuur.

Een nieuw gezicht
Op 31 mei hebben Stichting Lezen en het Nederlands Letterenfonds uitgevers een brief gestuurd waarin die uitgenodigd worden om boeken in te sturen voor De Grote Jongerenliteratuur Prijs. ‘Jongerenliteratuur, ook wel Young Adult-literatuur genoemd, is in opkomst’, zo klinkt het. ‘Niet alleen verkoopscijfers wijzen dat uit. Er zijn initiatieven om aparte kasten in te richten in boekwinkels, er verschijnen nieuwe tijdschriften over het onderwerp, er worden litblogs aan gewijd. (…) De boeken ontstijgen het segment jeugdliteratuur, en vinden een zeer brede lezersgroep.’
Na het wegvallen van de Gouden Zoen (voor boeken voor jongeren tussen 12 en 16 jaar) achtte Stichting Lezen de tijd rijp voor een nieuwe, literaire bekroning: De Grote Jongerenliteratuur Prijs. Die moet de jongerenliteratuur een duidelijk gezicht geven in het boekenvak, de bibliotheek en het literatuuronderwijs. Stichting Lezen en het Nederlands Letterenfonds gaan de samenwerking aan voor maximaal drie jaar.

Drie prijzen
Op 31 mei De Grote Jongerenliteratuur Prijs bestaat uit drie onderdelen: twee vakjuryprijzen – één voor oorspronkelijk Nederlandstalig werk en één voor een in het Nederlands vertaald boek – en een publieksprijs. De vakjuryprijzen zullen in november 2010 voor het eerst worden uitgereikt, de publieksprijs start een jaar later, in 2011. Vanaf 2011 zullen de drie bekroningen jaarlijks samen worden bekendgemaakt.
Voor de prijs komen typische 15+-boeken in aanmerking, maar ook 12+-boeken die qua onderwerp bij het ‘oudere’ segment aanleunen en zich onderscheiden door literaire kwaliteit. Ook bij de boeken voor volwassenen zullen titels zitten die door hun onderwerp en toegankelijkheid tot de kanshebbers behoren. Insturen kan nog tot 15 juni.

[Bron: Ted van Lieshout - Villakakelbont]

Lees ook:Shortlist Grote Jongerenliteratuur Prijs bekend
Lees ook:Erland Loe en Peter Bekkers winnaars Grote Jongerenliteratuur Prijs 2010
Lees ook:De Grote Jongerenliteratuur Prijs
Lees ook:Nominaties Dioraphte Literatour Prijs 2017
Lees ook:Literatour: boekenweek voor jongeren

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>