Literatour: boekenweek voor jongeren

Lisa Snijders, mede-eigenaar van Boekhandel Stevens in Hoofddorp, startte vorig jaar een petitie richting het CPNB. Ze wilde graag dat er meer aandacht zou worden besteed aan jongeren en lezen. Voornamelijk wilde ze ervoor zorgen dat Young Adult boeken meer in de publiciteit zouden komen. Het leek haar het beste als er een speciale boekenweek voor jongeren zou komen. Het resultaat was dat velen de petitie ondertekenden en dat het CPNB met Snijders om de tafel wilde. Ze beloofden haar uiteindelijk meer aandacht voor de boeken van jongeren.

Het goede nieuws is dat de boekenweek voor jongeren er komt, maar tegelijkertijd zal er geen extra aandacht worden besteed aan het genre Young Adult. Het CPNB wil dat jongeren in contact worden gebracht met gewone literatuur. De Literatour week zal plaatsvinden van 23 t/m 29 maart, vlak na de ‘gewone’ boekenweek. De campagne krijgt de naam ‘Literatour’. De eerste editie zal zich richten op jongeren van 15 tot 18 jaar en stelt leesplezier voorop. Er zal geprobeerd worden om middelbare scholieren te helpen een boek te vinden dat bij hen past. De Dioraphte Literatour Prijs, voorheen Dioraphte Jongerenliteratuur Prijs, wordt vanaf nu ook in deze week uitgereikt.

Het plan van de campagne is dat verschillende (jonge) auteurs middelbare scholieren zullen gaan bezoeken. Dit jaar zullen dat onder meer Gideon Samson, Mano Bouzamour, Lydia Rood, Daan Heerma Van Voss, Ernest van der Kwast en Daniëlle Bakhuis zijn. Volgens het CPNB staat het leesgedrag van jongeren onder druk. “Internationaal onderzoek wijst uit dat bij deze groep – in Nederland maar liefst 788.000 jongeren – de geletterdheid afneemt. Wie regelmatig leest, gaat beter en daardoor automatisch vaker lezen,” aldus het CPNB persbericht.

Jongeren krijgen tijdens de Literatour week 5 euro korting op één van de 25 Literatour toptitels. Je moet wel je CJP Cultuurkaart kunnen tonen bij de kassa. Ook laat het CPNB weten dat “in samenwerking met Talent, de lesmethode Nederlands van uitgeverij Malmberg, de Literatour Boekentipper wordt ontwikkeld waarmee leerlingen ontdekken welk boek het beste bij ze past”.

Dioraphte Literatour Prijs

Op maandag 23 maart zullen de nominaties voor de Dioraphte Literatour Prijs (DLP) bekendgemaakt worden. Diezelfde dag start ook de stemperiode voor de Publieksprijs. Jongeren tussen de 15 en 18 jaar kunnen via www.literatour.nu stemmen op hun favoriete boek. Op 27 maart zullen de winnaars bekend worden gemaakt.

De Dioraphte Literatour Prijs is dé prijs voor het beste boek voor jongeren. De prijs bestaat uit twee juryprijzen (in de categorie Oorspronkelijk Nederlandstalig en de categorie Vertaald) en een Publieksprijs. Sinds dit jaar zitten er twee extra jongeren in de jury. De drie winnaars ontvangen elk een geldbedrag van maar liefst 15.000 euro.

Lees ook:Nominaties Dioraphte Literatour Prijs 2015
Lees ook:Winnaars Dioraphte Literatour Prijs 2016
Lees ook:De start van Literatour 2015
Lees ook:Winnaars Dioraphte Literatour Prijs 2017
Lees ook:Nominaties Dioraphte Literatour Prijs 2017

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>