Lees de klassiekers en echte jeugdliteratuur met de Rainbow Pockets!

rainbow pocketsRainbow pockets heeft ook Rainbow Jeugd: kleine hardcover kinderboeken. In de reeks verschijnen jeugdklassiekers, prijswinnaars en beloftevolle jeugdliteratuur voor de leeftijd vanaf 10 jaar. Wellicht dat het ook een eerste aanzet is tot de door Sjoerd Kuyper gewenste ‘Bibliotheek der Nederlandse Jeugdliteratuur, waarin klassiekers komen die nooit worden verramsjt’. De prijs van de pockets ligt tussen de 6.95 en 8.95 en er verschijnen ongeveer 6 tot 8 titels per jaar.

De echte klassiekers en winnende jeugdliteratuur verdient natuurlijk ook een extraatje. Daarom wil ik jullie kennis laten maken met de volgende drie titels van gerenommeerde auteurs: Guus Kuijer, Joke van Leeuwen, en Toon Tellegen.

Voor altijd samen, amen – Guus Kuijervoor altijd samen kuijer

Polleke gaat met Mimoen, al twee jaar. Maar nu mag het niet meer van zijn ouders. Mimoen moet later namelijk met een Marokkaans meisje trouwen. Natuurlijk vindt Polleke dat hartstikke stom.
Pollekes moeder heeft het ook niet gemakkelijk. Met Pollekes vader die verslaafd is. En met Pollekes meester die met haar wil trouwen. De arme Polleke weet zich soms geen raad met die mensen.
Gelukkig heeft ze opa en oma op de boerderij. En het kalfje dat naar haar is genoemd. Bij opa en oma leert ze bidden, ook al is ze niks van haar geloof. Bidden kan ze goed, vooral als ze aan Mimoen denkt.

Guus Kuijer ontving voor Voor altijd samen, amen in 2000 de Gouden Griffel. In 1979 kreeg hij de Staatsprijs voor kinder- en jeugdliteratuur en in 2007 de E. du Perronprijs voor zijn gehele oeuvre.

het verhaal van bobbel leeuwenHet verhaal van Bobbel die in een bakfiets woonde en rijk wilde worden – Joke van Leeuwen

Bobbel woont met haar ouders in een bakfiets. Ze proberen geld te verdienen met prachtige tekeningen op wc-papier en uit hout gesneden figuren. Helaas zijn ze niet erg succesvol. Daarom wil Bobbel rijk worden, zodat haar ouders geen geldzorgen meer hebben. Maar rijk worden is moeilijker dan Bobbel denkt. Ze gaat om hulp vragen bij een oom die het wel gelukt is: hij is al járen rijk.

‘Een hartverwarmend en inspirerend verhaal.’ Algemeen Dagblad

Joke van Leeuwen tekent en schrijft voor kinderen en volwassen. In 1988 ontving ze een Vlag en Wimpel van de Griffeljury voor dit boek. In 2000 kreeg ze de Theo Thijssenprijs voor haar gehele oeuvre.

Bijna iedereen kon omvallen – Toon Tellegenbijna iedereen kon omvallen tellegen

De dieren in de verhalen van Toon Tellegen vieren graag feest, praten, schrijven brieven en mijmeren over het leven. Ze maken wonderlijke dingen mee. Zo drinkt de eekhoorn samen met de octopus een kopje brakke thee op de zeebodem, slingert de olifant graag aan de lamp van de eekhoorn en waait de slurf van de olifant weg. Een prachtige bundeling grappige, spannende en ontroerende verhalen vol absurde situaties en simpele wijsheden.

De dierenverhalen van Toon Tellegen (1941) zijn een wereld apart. Hij kreeg er twee keer de Gouden Griffel voor, een keer de Zilveren Griffel en de Woutertje Pieterse Prijs. In 1997 ontving Toon Tellegen de Theo Thijssenprijs, de driejaarlijkse oeuvreprijs bestemd voor een schrijver van kinder- en jeugdliteratuur. Voor zijn gehele oeuvre ontving hij in 2007 de Hendrik de Vriesprijs en de Constantijn Huygensprijs.

Alle drie de titels moet een kind in zijn jeugd gelezen hebben. Het zijn echte klassiekers van befaamde auteurs die alle al vele prijzen hebben gewonnen. Elke pocket heeft kleine zwart-wit illustraties in het binnenwerk. De zinnen zijn helder en duidelijk geschreven en niet te lang. Daarnaast zijn de pockets ook handig mee te nemen, lekker compact en licht.

Ander titels in de Rainbow Jeugd zijn bijvoorbeeld, Peter van Gestel met Mariken, Guus Kuijer met Het is fijn om er te zijn, Joke van Leeuwen met Deesje.

Lees ook:Guus Kuijer wint grootste prijs ter wereld op gebied kinder- en jeugdliteratuur
Lees ook:Rainbow begint met serie jeugdpockets
Lees ook:Verhalenbundel Allemaal familie
Lees ook:Het Gouden Boek van Toon Tellegen
Lees ook:Gouden Uil Jeugd: de longlist

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>