Nijntje mag toch coke snuiven

nijntje_strakNijntje Pluis, het witte konijntje uit de kinderboeken van Dick Bruna, mag verder coke snuiven. Dat heeft een rechter in Nederland beslist.

Weed roken
Tekenaar Dick Bruna had onlangs een rechtszaak aangespannen tegen de satirische website Punt.nl. Daar zijn parodieën te zien op de tekeningen van Bruna. Zo slikken de konijntjes op de tekeningen pillen, roken ze weed en snuiven ze lijntjes cocaïne.

Parodieën
Volgens de rechter gaat het echter duidelijk om een parodie en wordt er geen afbreuk gedaan aan het auteursrecht. De rechter oordeelde dat volwassenen de afbeeldingen niet in verband zullen brengen met Dick Bruna. De plaatjes nemen voldoende afstand “door de rode ogen, omdat Nijntje een ‘lijntje pep’ voor zich heeft liggen en omdat het personage ‘zo stoned is als een garnaal’“, aldus de rechter.
Slechts twee van de zeven voorgelegde spotprenten werden door de rechter verboden omdat ze bijna letterlijk gekopieerd waren van de oorspronkelijke tekeningen. Nijntje mag van de rechter dus gewoon verder drugs gebruiken en vuile taal spreken.

[Bron: Villakakelbont]

Lees ook:Nijntje mag geen cocaïne snuiven
Lees ook:60 jaar Nijntje
Lees ook:Gratis naar Dick Bruna Huis met snor of bloemetjesjurk
Lees ook:Nijntje zet haar schoen – Dick Bruna
Lees ook:Afsluiting van de Zomer van Dick Bruna

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>