Godfried Bomans aan de hemel

bomans_godfriedOnlangs werd een kleine planeet in ons zonnestelsel vernoemd naar schrijver Godfried Bomans.

23404
Planetoïde (23404) Bomans beweegt zich op een afstand van 257 miljoen tot 426 miljoen kilometer van de zon in de ruimte tussen de planeten Mars en Jupiter. Een planetoïde bestaat meestal uit rotsachtig materiaal en kan verschillen in omvang van een kleine kei tot een heuse miniplaneet met een diameter van 1000 kilometer. De diameter van planetoïde Bomans bedraagt naar schatting 7 kilometer. De planetoïde draait in 3,45 jaar om de zon. De planetoïde werd een jaar na de dood van Godfried Bomans (1913-1971) ontdekt door de Amerikaanse astronoom van Nederlandse afkomst Tom Gehrels. Het voorstel om deze planetoïde te vernoemen naar Bomans is door Gehrels gedaan op voordracht van de Haarlemse boekenverzamelaarster Loes Timmerman.

bomans_planetoide

De vijvervrouw
Bomans schreef zowel voor kinderen als volwassenen. In 1941 verscheen Erik of Het klein insectenboek, waar hij grote bekendheid mee kreeg. Net zo beroemd zijn zijn verhalen over Pa Pinkelman en Tante Pollewop, met illustraties van Carol Voges.
Erik of Het klein insectenboek, over een jongetje dat in een wonderbaarlijke wereld belandt, is in 2004 verfilmd. De avonturen van Pa Pinkelman verschenen als vervolgverhaal in de Volkskrant vanaf november 1945. Bomans schreef ook sprookjes voor kinderen, onder meer gebundeld in De vijvervrouw en andere sprookjes (Van Goor, 1996) en van illustraties voorzien door Willemien Min.

[Bron: Leesplein - NASA - Villakakelbont]

Lees ook:Godfried Bomans in Haarlem
Lees ook:De sprookjeskoningin – Ad Grooten
Lees ook:Festival De Betovering bestaat 10 jaar
Lees ook:Gezien op Twitter: Utrecht dit weekend in teken van voorlezen en boeken!
Lees ook:Zwolle omgetoverd tot Grimmstad

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>