Leespluim voor ‘Een ballon voor opa’

De Leespluim van de maand mei 2009 gaat naar het boek Een ballon voor opa van Annemiek Neefjes en Alice Hoogstad.

De drop van Tara
Een ballon voor opa van Annemiek Neefjes en Alice Hoogstad is uitgegeven bij Leopold en bedoeld als voorleesprentenboek voor kinderen vanaf 4 jaar. In het juryrapport van Leespluimjuryvoorzitter Herman Kakebeeke lezen we: “Kinderen en dood horen niet bij elkaar maar er zijn momenten waarop ze elkaar dicht naderen. Wat een intens verdriet kan de dood van een huisdier niet veroorzaken. Nog ingrijpender: de dood van een dierbare opa of oma. Gelukkig bezitten kinderen genoeg veerkracht om met zo’n gebeurtenis verder te leven. Zoals bij Tara. Haar opa ligt ernstig ziek in het ziekenhuis. Zo ziek dat hij zelfs de drop die Tara heeft meegebracht niet mag eten. Dus maakt ze een tekening van Jopie, opa’s papegaai. Maar ook die mooie tekening maakt opa niet beter.” Voor altijd
Als opa overleden is, heeft Tara veel verdriet, maar tegelijkertijd is ze nieuwsgierig. Wat is dood eigenlijk en hoe lang blijft opa dood? Altijd, zegt mama en Tara bedenkt dan zelf: ‘Dood is een soort verhuizen. Opa Bart is weg en hij komt nooit meer terug.’ Even later de onvermijdelijke vraag of opa naar de hemel gaat; bij veel kinderen een oervoorstelling van de dood. In die eerste dagen na opa’s overlijden komt op tal van momenten en in allerlei situaties opa even langs: zijn gekke rijmpjes, zijn papegaai Jopie, het verdriet van Tara’s vader, het kringgesprek in de klas, de tekening die ze met een ballon naar opa opstuurt.

Integer verhaal
Op gevoelige en tegelijk nuchtere wijze wordt beschreven hoe vanzelfsprekend verdriet en alledaags plezier elkaar kunnen afwisselen. Tara wil niet mee naar de crematie, de gedachte aan opa in een vuur vindt ze te zielig. Trouwens, ze moet les geven op de papegaaienschool. Ze vertelt Jopie over opa en met veel geduld weet ze hem zover te krijgen dat hij ‘opa’ zegt. Zo heeft ze toch iets om haar aan opa te herinneren.
Een integer verhaal dat zich uitstekend laat voorlezen, ook zonder dat meteen sprake is van een droevige aanleiding. De frisse illustraties dringen zich niet op maar zijn op een prettige manier dienstbaar aan het verhaal.

Jury
De Leespluim is een bekroning van kwalitatief goede en veelzijdig bruikbare boeken voor jonge kinderen, tot stand gekomen op initiatief van het vaktijdschrift Leeskraam (uitgeverij Biblion), i.s.m. met een breed platform. Het initiatief kreeg een startsubsidie van Stichting Lezen. De eerste Leespluim werd uitgereikt in mei 2006.
De Leespluimjury bestaat uit: Kees Broekhoff (specialist taal en minderheden, Sardes), Agnes van Hoesel (uitgeverij KIDDO, SWP), Herman Kakebeeke (juryvoorzitter), Lea Kessels (redactielid Leeskraam, Kinderboekenweb), Lia Reedijk (boekhandelaar, Utrechtse Kinderboekwinkel), Anja de Rek (beleidsmedewerker skon kinderopvang), Truusje Vrooland-Löb (publicist en kinderboekenrecensent).

[Bron: Leespluimjury]

Lees ook:Leespluim oktober 2016: Siens hemel – Bibi Dumon Tak
Lees ook:Leespluim mei 2016: Garage Gust – Leo Timmers
Lees ook:De wijde hemel
Lees ook:Star School… wat een show!
Lees ook:Kleine uil en de boem – Paul Friester

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>