Canada houdt jaarlijkse Read-a-thon

Leerlingen van de Port Hope’s Trinity College School (TCS) hielden vorige zaterdag een Read-a-thon, zeg maar een leesmarathon die vooral bedoeld was als leespromotie. Misschien kan het Nederlandse en Vlaamse scholen op ideeën brengen.

Knusjes
De leerlingen uit Port Hope, een stadje in Northumberland County, Canada, zo’n 100 km ten oosten van Toronto, zijn niet aan hun proefstuk toe. Ze weten allang hoe heerlijk het is een boek te lezen en ze hielden vorige zaterdag hun Read-a-thon al voor de derde keer. Met 82 leerlingen lazen ze boeken van twaalf uur in de middag tot middernacht, de meesten letterlijk twaalf uur aan een stuk.

Luidop in de lach
Bibliothecaris van de school Shelagh Straughan zei dat de Read-a-thon bedoeld is om op vele manieren aan leesbevordering te doen. “Het belangrijkste is dat de kinderen in een knusse omgeving kunnen lezen, en vooral dat ze tijd krijgen om te lezen. De leerlingen zijn zo overbevraagd dat ze maar zelden een paar uur kunnen lezen zonder onderbroken te worden. Ze krijgen de kans even te breken met dagelijkse sleur en ze ervaren nieuwe dingen op een veilige manier. Lezen zet hun gedachten in gang en leidt tot discussie. Het geeft me een geweldige kick wanneer ik ze hun boeken aan hun vriendjes hoor aanprijzen of wanneer ze luidop in de lach schieten bij een grappige passage in een boek.”

Jamaica
Het hele gebeuren heeft echter ook nog een sociaal luik. De leerlingen kunnen hun gebruikte kinderboeken schenken aan de Children’s Book Bank, een liefdadige organisatie die met die boeken leespromotie voert bij kinderen uit gezinnen met een laag inkomen in Toronto.
De kinderen van Port Hope lieten zich ook sponsoren met hun Read-a-thon en haalden zo genoeg geld bij elkaar voor een leesproject in twee klassen in Jamaica. Tijdens de voorjaarvakantie trekt een delegatie van de leerlingen samen met enkele leerkrachten naar Jamaica om daar in de scholen samen met de Jamaicaanse leerlingen te lezen.

[Bron: Port Hope Evening Guide, Villakakelbont]

Lees ook:Schrijvers Live op het internet
Lees ook:Boeken op de dool… Vind jij er een?
Lees ook:Fahrenheit 451: De Weddenschap
Lees ook:‘Britse kinderen moeten 50 boeken per jaar lezen’
Lees ook:Vakantielezen verbetert leesvaardigheid

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>