Winnaars Gouden Penseel & Gulden Palet 2017

De Penseeljury heeft op 19 september 2017 in het Rijksmuseum het prentenboek Tangramkat van illustrator Martijn van der Linden (Lemniscaat) bekroond met het Gouden Penseel, de prijs voor het best geïllustreerde kinderboek dat het afgelopen jaar in Nederland is uitgegeven. Het Gouden Penseel is een literatuurprijs die sinds 1973 jaarlijks wordt toegekend.

Het Gulden Palet, de prijs voor het best geïllustreerde kinderboek van buitenlandse origine, is gewonnen door Circusnacht van de Vlaamse illustrator Mattias De Leeuw (Lannoo). De andere genomineerde voor een Gouden Penseel was Omdat ik je zo graag zie van Milja Praagman (De Eenhoorn) en voor een Gouden Palet Kek iz tak? van de Amerikaanse Carson Ellis (Leopold). Met deze uitreiking is tevens de 10de editie van Penselen in het Rijksmuseum geopend. In deze tentoonstelling zijn de originele illustraties van de winnaars van de Penselen, de Paletten en de Vlag en Wimpels te bezichtigen.

Het Rijksmuseum en de Stichting CPNB zijn de organisatoren van Penselen in het Rijksmuseum. Doel is prentenboekillustraties een eigen platform te bieden en kinderen naar kunst te leren kijken met behulp van de illustraties die zij kennen uit hun eigen kinderboeken. De tentoonstelling is gratis en dagelijks te bezoeken van 10.00 tot 16.00 uur in de Teekenschool en loopt t/m zondag 11 februari 2018. Tijdens de tentoonstelling zijn er verschillende masterclasses van de bekroonde illustratoren in het Rijksmuseum te volgen.

Martijn van der Linden (1979) is een Nederlandse illustrator van kinderboeken. Zijn werk verschijnt in meer dan twaalf landen en won verschillende prijzen. Tangramkat werd in 2017 ook bekroond met een Zilveren Griffel (voor zijn vrouw Maranke Minck) en gekozen tot een van de best verzorgde boeken van 2016. Met Maranke maakt Martijn prentenboeken zoals Het PrinsenkindIk voel een voet!, Memorykonijn en Tangramkat. Voor de aankomende Kinderboekenweek hebben zij samen het Prentenboek van de Kinderboekenweek, met de titel Knikkeruil, gemaakt.

Op het Kinderboekenbal, dinsdagavond 3 oktober in de Stadsschouwburg Amsterdam, wordt bekendgemaakt welke kinderboekenauteur de Gouden Griffel 2017 wint. De Gouden Griffel wordt sinds 1971 uitgereikt voor het best geschreven kinderboek van het afgelopen jaar. Tangramkat won al een Zilveren Griffel en is daarmee een van de kandidaten voor een Gouden Griffel.

Bron: Kinderboekenweek.nl

Lees ook:Winnaars Gouden Penseel & Gulden Palet 2016
Lees ook:Nieuwe prijs voor beste buitenlandse illustraties, het Gulden Palet
Lees ook:Winnaars Gouden Penseel & Gulden Palet 2015
Lees ook:Gouden Griffel 2010 voor ‘Voordat jij er was’ van Daan Remmerts de Vries
Lees ook:Penselen in het Rijks

1 Reacties // Reageer

One thought on “Winnaars Gouden Penseel & Gulden Palet 2017

  1. Matthias

    leuk

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>