Winnaars Gouden Penseel & Gulden Palet 2015

Op 23 september 2015 werden in het Rijksmuseum in Amsterdam het Gouden Penseel en het Gulden Palet uitgereikt. Het Gouden Penseel, de prijs voor het kinderboek met de beste illustraties, ging dit jaar naar Alice Hoogstad voor haar werk in Monsterboek.

Het prentenboek Monsterboek werd afgelopen juni al bekroond met het Zilveren Penseel. Volgens de jury vertelt Monsterboek niet zozeer een verhaal, maar laat het een “optische ontwikkeling” zien.

“Dit breed opgevatte, royale boek zonder woorden gaat vooral over kijken.” In het prentenboek loopt een meisje met krijtjes door een zwart-witte stad. In kleur tekent ze wonderlijke monsters, die één voor één tot leven komen en in de stad een chaos veroorzaken.

Het Gulden Palet, de prijs voor het werk van een buitenlandse illustrator, werd dit jaar toegekend aan de Fransman Marc Boutavant voor zijn werk in Is er dan niemand boos? van Toon Tellegen.

Tellegen schreef hierin korte verhaaltjes over dieren in een bos. “Het landschap, de bomen en de holen: de hele entourage van de dieren speelt een belangrijke rol en is door de tekenaar subtiel uitgewerkt”, vindt de jury.

De originele prenten van de winnaars zijn tot en met 6 maart te zien in de Teekenschool van het Rijksmuseum. Op 6 oktober wordt tijdens het Kinderboekenbal de Gouden Griffel uitgereikt, de prijs voor het beste kinderboek.

Lees ook:Nieuwe prijs voor beste buitenlandse illustraties, het Gulden Palet
Lees ook:Winnaars Gouden Penseel & Gulden Palet 2016
Lees ook:Winnaars Gouden Penseel & Gulden Palet 2017
Lees ook:Gouden Penseel 2009 voor Sieb Posthuma
Lees ook:Gouden Griffel 2010 voor ‘Voordat jij er was’ van Daan Remmerts de Vries

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>