Winnaars Gouden Penseel & Gulden Palet 2016

Vandaag, op 21 september 2016, werden het Gouden Penseel en het Gulden Palet uitgereikt in de Teekenschool van het Rijksmuseum. Harriët van Reek won voor het prentenboek Lettersoep (Querido Kinderboek) het Gouden Penseel.

Het Gouden Penseel is de prijs voor het best geïllustreerde kinderboek van het afgelopen jaar dat in Nederland is uitgegeven. Het Gulden Palet, de prijs voor het best geïllustreerde kinderboek van buitenlandse origine, is gewonnen door de Noorse illustrator Øyvind Torseter met Het gat (De Harmonie).

Met deze uitreiking is tevens de tentoonstelling Penselen in het Rijksmuseum, waarin de originele illustraties van de winnaars van de Penselen, de Paletten en de Vlag en Wimpels 2016 te bewonderen zijn, geopend.

Penselen in het Rijksmuseum is een jaarlijkse samenwerking tussen het Rijksmuseum en de Stichting CPNB, die de Kinderboekenweek organiseert. Doel is prentenboekillustraties een eigen platform te bieden en kinderen naar kunst te leren kijken met behulp van de illustraties die zij kennen uit hun eigen kinderboeken. De tentoonstelling Penselen in het Rijksmuseum is gratis en dagelijks te bezoeken van 10.00 tot 16.00 uur in de Teekenschool en loopt t/m zondag 19 februari 2017.

Harriët van Reek debuteerde in 1986 met De avonturen van Lena lena en won daarmee de Gouden Griffel (1987) en een Vlag en Wimpel. ‘Lettersoep is een uniek boek, het ontstijgt alle tradities. Wat een genot om je met soepele sprongen tussen concrete en abstracte begrippen heen en weer te kunnen begeven. Wie er in mee kan gaan, bekijkt het leven anders’, aldus het juryrapport. De Penseel- en Paletjury 2016 bestaat dit jaar uit Saskia de Bodt (voorzitter), Irma de Bruijne, Jaap Friso, Judith Hessels en Lia Reedijk.

Op het Kinderboekenbal, dinsdagavond 4 oktober, wordt bekendgemaakt welke kinderboekenauteur de Gouden Griffel 2016 wint. De Gouden Griffel wordt sinds 1971 uitgereikt voor het best geschreven kinderboek van het afgelopen jaar.

Bron: Kinderboekenweek.nl

Lees ook:Winnaars Gouden Penseel & Gulden Palet 2017
Lees ook:Winnaars Gouden Penseel & Gulden Palet 2015
Lees ook:Nieuwe prijs voor beste buitenlandse illustraties, het Gulden Palet
Lees ook:Penselen in het Rijks
Lees ook:Gouden Griffel 2010 voor ‘Voordat jij er was’ van Daan Remmerts de Vries

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>