Winnaars Gouden Lijst 2017 bekend

De uitreiking van De Gouden Lijst, een juryprijs voor jeugdboeken in de categorie 12-15 jaar, heeft onlangs plaatsgevonden. Aan de prijs is per categorie een bedrag van € 1.500,- verbonden. Daarnaast worden er ook elk jaar drie Eervolle Vermeldingen toegekend.

In de categorie Oorspronkelijk Nederlandstalig ging de Gouden Lijst 2017 naar Hoe Tortot zijn vissenhart verloor van Benny Lindelauf met illustraties van Ludwig Volbeda. Het boek is verschenen bij Querido Kinderboek.

In de categorie Vertaald won Suzy en de kwallen van Ali Benjamin dat naar het Nederlands werd vertaald door Lidwien Biekmann. Dit jeugdboek kwam uit bij Van Goor en op deze blog vind je er een uitgebreide recensie over.

De Eervolle Vermeldingen gaan naar het oorspronkelijk Nederlandstalige jeugdboek Als de bergen huilen van Gerda Van Erkel (Davidsfonds), het vertaalde jeugdboek De Wonderlingen van Brian Selznick (Lannoo) en het vertaalde jeugdboek Mij niet gezien van Meg Rosoff (Luitingh-Sijthoff).

De jury: “Benny Lindelauf en Ludwig Volbeda laten in Hoe Tortot zijn vissenhart verloor in woord en beeld de dwaasheid van het oorlogsbedrijf zien. Humor, prachtig taalgebruik en aansprekende tekeningen met een overvloed aan details maken Hoe Tortot zijn vissenhart verloor tot een bijzondere uitgave, die een brede doelgroep zal aanspreken.”

Suzy en de kwallen is een ontroerend, in heldere taal geschreven verhaal over rouwverwerking, een thema dat op buitengewoon originele wijze is uitgewerkt. Het is ook een verhaal over het verloren gaan van vriendschap, een pijnlijk proces dat menig lezer zal kunnen herkennen.”

Het volledige juryrapport vind je hier.

Lees ook:Nominaties Gouden Lijst 2017 bekend
Lees ook:Hoe Tortot zijn vissenhart verloor – Benny Lindelauf
Lees ook:Winnaars Prijs van de Jonge Jury & Gouden Lijst 2016
Lees ook:Nominaties Prijs van de Jonge Jury & Gouden Lijst 2016 bekend
Lees ook:Woutertje Pieterse Prijs 2017 voor Stella

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>