Geef Mij Maar Een Boek: Achtste-groepers huilen niet

Vandaag, vrijdag 10 februari, start de tweede editie van de boekhandelsactie Geef Mij Maar Een Boek. Vorig jaar was het aanbieden van Jan Terlouw’s Oorlogswinter voor maar één euro een daverend succes. Dit jaar is Jacques Vriens’ Achtste-groepers huilen niet voor slechts 2 euro te koop bij de boekhandel.

Het doel van deze actie is jongeren met plezier te laten lezen en ze ieder jaar een mooi uitgevoerde klassieker te bieden voor hun eigen boekverzameling. Lokale boekhandels organiseren op dit moment uiteenlopende acties voor én samen met jongeren.

In Achtste-groepers huilen niet gaat het over de groep van juf Ina, waar vaak gedoe is, vooral over voetbal. Gelukkig is zij erg goed in het bedenken van originele oplossingen. Maar als haar leerling Akkie ernstig ziek blijkt te zijn, kan ook juf Ina niets meer verzinnen. Heel groep acht leeft mee. Gelukkig kan Akkie het niet laten om zich ook vanuit het ziekenhuis overal mee te bemoeien. Of het nou gaat om het kamp, het schoolvoetbaltoernooi, of het plan om de juf aan een nieuwe man te helpen.

Het boek is bekroond met de Prijs van de Nederlandse Kinderjury (10 tot 12 jaar). Van het boek is in 2012 een ontroerende familiefilm gemaakt door Dennis Bots, met rollen van Hanna Obbeek, Nils Verkooijen, Eva van der Gucht en Johanna ter Steege. Meer dan een miljoen mensen zagen de filmversie in de bioscoop en op tv en de film ontving De Gouden Kalf Publieksprijs en won ook internationale prijzen.

Jacques Vriens (1946) wilde als kind toneelspeler, schrijver of schoolmeester worden. Hij werd het uiteindelijk allemaal. Tegenwoordig staat hij niet meer voor de klas, maar toneelspelen en schrijven doet hij nog altijd graag. Vriens is onder meer bekend van zijn verhalen over Tommie en Lotje, zijn schoolromans, zijn historische boeken, waaronder het recent verschenen boek Smokkelkinderen en de series De Bende van De Korenwolf en De Kinderen van het Kattenpleintje. Hij heeft veel prijzen in de wacht gesleept, waaronder verschillende Griffels, de Thea Beckmanprijs en de Prijs van de Nederlandse Kinderjury. Zijn boeken Achtste-groepers huilen niet en Oorlogsgeheimen zijn verfilmd en alle twee bekroond met een Gouden Kalf. Van Tien torens diep werd een tv-serie gemaakt. In de afgelopen veertig jaar werden ruim vier miljoen boeken van Jacques Vriens verkocht.

Lees ook:Achtste-groepers huilen niet! Vanaf 15 februari in de bios
Lees ook:Achtste-groepers huilen niet door Jacques Vriens op eerste plaats
Lees ook:ACHTSTE-GROEPERS HUILEN NIET met kerst in de bioscoop
Lees ook:Recensie: Achtste-groepers huilen niet – Jacques Vriens
Lees ook:Oomen, Slee en Vriens blijven favoriet

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>