Nederlandse ALMA-nominaties 2011

logo_almaIBBY Nederland heeft zojuist de Nederlandse nominaties bekendgemaakt voor de Astrid Lindgren Memorial Award 2011.

Astrid Lindgren
De Astrid Lindgren Memorial Award werd in 2002 ingesteld door de Zweedse regering ter nagedachtenis aan Astrid Lindgren (1907-2002). De prijs wordt jaarlijks uitgereikt en bedraagt 5 miljoen Zweedse kronen (540.000 euro). De prijs is bedoeld voor het promoten van kinder- en jeugdliteratuur. In verschillende categorieën kunnen allerlei instanties (waaronder dus de IBBY-secties) voordrachten indienen.

Nominaties
Voor de ALMA 2011 heeft IBBY-Nederland voorgedragen:
Tonke Dragt: een van de belangrijkste auteurs van kinder- en jeugdboeken in Nederland die internationaal ook erg veel waardering krijgt. Zij kreeg in 1976 de Staatsprijs voor Kinder- en Jeugdliteratuur. In 2004 ontving ze voor De brief voor de koning de Griffels der Griffels, een prijs ter gelegenheid van de 50ste Kinderboekenweek.
Marit Törnqvist: illustreerde verschillende boeken van Astrid Lindgren en veel andere auteurs. Zij gaf in 1994 vorm aan het kinderkultuurhuis Junibacken in Stockholm waar men een driedimensionale reis door het werk van Astrid Lindgren kan maken. Haar eigen boeken (Klein verhaal over de liefde, 1995 en het in 2009 verschenen Wat niemand had verwacht) zijn door de pers en lezers heel positief ontvangen.
Internationale Jugendbibliothek in München: Deze instelling bestaat al meer dan vijftig jaar en verzameld, dankzij de medewerking van de uitgevers, alle kinder- en jeugdboeken vanuit de hele wereld.
Murti Bunanta (en haar foundation): Zij is presidente van de Society for the Advancement of Children’s Literature (SACL) en van de IBBY sectie Indonesië. Deze inmiddels twintig jaar oude non-profit-organisatie ontwikkelde diverse leesbevorderende activiteiten in haar land, zoals een ‘storytelling vehicle’ – een met sponsorgeld (van onder meer IBBY Nederland) aangeschafte minibusjes met verhalenvertellers.

[Bron: IBBY-Nederland - Villakakelbont]

Lees ook:ALMA-nominaties Vlaanderen en Nederland
Lees ook:Guus Kuijer wint grootste prijs ter wereld op gebied kinder- en jeugdliteratuur
Lees ook:ALMA wordt vandaag uitgereikt
Lees ook:Tamer Institute wint ALMA
Lees ook:Nominaties Andersen Award bekend

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>