Leespluim april voor ‘Kleertjes uit’

kleertjes_uitDe Leespluim van de maand april 2010 gaat naar het boek Kleertjes uit, pyjamaatjes aan van uitgeverij Ploegsma met teksten en illustraties van diverse auteurs en illustratoren.

Naar bed
Hier volgt het juryrapport van Leespluimjuryvoorzitter Herman Kakebeeke: Dikkie Dik, Kikker, Kleine Ezel, Pieter Konijn, bekende personages uit kinderboeken waaraan de namen Jet Boeke, Max Velthuijs, Annemarie van Haeringen en Beatrix Potter verbonden zijn. De dieren figureren op de omslag samen met een aantal andere, maar waar horen die bij? Het zijn illustraties van Noëlle Smit bij het eerste versje, dat begint met Kleertjes uit, pyjamaatjes aan./Hoogste tijd om naar bed te gaan.
We zijn dan bij de bedoeling van het boek: verhalen, versjes, liedjes en prenten die uitermate geschikt zijn om te worden voorgelezen, nog even voor het slapengaan. Van ultrakort tot enkele pagina’s.

Slaapspelletjes
Een blik op de inhoudsopgave geeft al een idee van het rijk gevarieerde aanbod, met klassieke namen als Annie M.G. Schmidt, Dick Bruna en Nannie Kuiper tot naamloze maar niet minder bekende – in zekere zin ook klassieke – versjes als Klap eens in je handjes, Op een klein stationnetje en Dit zijn mijn wangetjes.
Al bladerend in het boek kom je soms voor aangename verrassingen te staan: een kostelijk slaapspelletje met vier aandoenlijke baby’s, een stripverhaal over Max die niet op zijn potje wil, een slim idee over hoe je je met speentjes kunt afsluiten voor een onstuitbaar huilende baby.

Overvloed
Allerlei belevenissen uit het peuterleven komen aan de orde: hoe het is als je de aandacht van je vader en moeder moet delen met de pasgeboren tweeling, het verdriet om een verloren knuffel, een bezoek aan de kinderboerderij, het wennen aan een nieuwe kamer, logeren, zogenaamd telefoneren, door de plassen lopen.
Allemaal heel herkenbare zaken en zo geschreven dat ze bij de voorlezer een glimlach van herkenning en plezier oproepen. En dan is er die overvloed aan grote en kleine illustraties die de tekst ondersteunen of versterken of hun eigen beeldverhaal vertellen. Een boek als dit kan eigenlijk maar op één manier eindigen, en dat doet het ook, met Slaap kindje, slaap.

[Bron: Leespluimjury]

Lees ook:Klassieker: Kleertjes uit, pyjamaatjes aan
Lees ook:De leukste kinderliedjes en versjes
Lees ook:Zing mee met opa & oma! – Karin Bloemen & Harmen van Straaten
Lees ook:Poëzieweek: Rijmpjes en versjes uit de oude doos
Lees ook:Ideaal voor in de zak of onder de kerstboom

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>