Poëzieweek: Rijmpjes en versjes uit de oude doos

Het is deze week Poëzieweek en daarom wordt er hier iedere dag extra aandacht besteed aan kinderpoëzie. Vandaag gaan we kijken naar rijmpjes en versjes uit grootmoederstijd.

In het boek Rijmpjes en versjes uit de oude doos staan bekende bakerrijmpjes, versjes en liedjes. In 1910 werden de versjes voor het eerst verzameld en inmiddels is het boek al meer dan een eeuw verkrijgbaar. Het is een nostalgische uitgave voor jong en oud, dat nog steeds in de boekhandel op de plank te vinden is.

Naar bed, naar bed, zei Duimelot;
Eerst nog wat eten, zei Likkepot;
Waar zal ik het halen? vroeg Langelot;
Uit Grootvaders kastje, zei Ringeling;
Dat zal ik verklappen, zei ‘t kleine ding.

Iedereen kent wel het versje over Duimelot. Dit wordt ook wel een vingersprookje (of vingervers) genoemd. De eerste regel verwijst namelijk naar de duim, de tweede naar de wijsvinger, de derde naar de middelvinger, de vierde naar de ringvinger en de vijfde regel verwijst naar de pink. Tijdens het opzeggen van het versje worden de vingers één voor één aangewezen of opgestoken.

Ooievaar,
Lepelaar,
Takkendief -
Ooievaar heeft de kindertjes lief.

Een ooievaar is niet alleen maar een dier, maar staat ook symbool voor de geboorte van een kind. Het versje hierboven verwijst hiernaar. Een lepelaar is een ander woord voor ooievaar; het zou een verbastering zijn van klepelaer, oftewel een klepperende vogel. De vogel wordt een takkendief genoemd wanneer ze hun nest aan het bouwen zijn.

In het (kinder)boek Rijmpjes en versjes uit de oude doos van maar liefst 143 pagina’s zijn nog veel meer van zulke versjes te vinden met mooie, passende illustraties. Het is het langst uitgegeven boek van uitgeverij Meulenhoff.

Titel: Rijmpjes en versjes uit de oude doos
Auteur: Simon Abramsz & B. Bouman
Uitgeverij: Meulenhoff
ISBN: 9789029001212
Een boek voor jong en oud.

Lees ook:Grote doos, kleine doos – Caryl Hart
Lees ook:Was de aarde vroeger plat? Vragen die om versjes vragen – Bette Westera
Lees ook:De donker-doos – Louise Greig
Lees ook:Recensie: Het Gouden Fiep Boek – Fiep Westendorp
Lees ook:Dansen met een ooievaar – Karen Curé

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>