Jongeren mijden bibliotheek om falend aanbod

Kinderen lezen graag, tot ze op de middelbare school komen en het plezier in lezen drastisch afneemt. De Rijksuniversiteit Groningen deed onderzoek naar de achterliggende oorzaken.

Te oud, te ver
Het onderzoek richtte zich op de bibliotheken, de plek waar veel jongeren hun boeken betrekken. Naarmate kinderen ouder worden, vinden ze het daar lastiger om een geschikt boek te vinden. Voor kinderboeken zijn ze te oud, volwassenenboeken zijn nog een stap te ver.
Het onderzoek biedt inzicht in het lees- en leengedrag van jongeren die lid zijn van de Openbare Bibliotheek in Groningen. Gekeken werd naar de overgang van C-boeken naar volwassenenliteratuur. Ook werd onderzocht of een tussenafdeling een oplossing zou kunnen bieden.

Eigen jongerenkast
Het blijkt dat jongeren meerdere redenen hebben om de bibliotheek te mijden, maar dat het gebrek aan aanbod daarvan de belangrijkste is. Ook veranderende vrijetijdsbesteding speelt een voorname rol. Verder zorgt de scherpe knip tussen jeugdboeken en volwassenenliteratuur na de derde klas voor verminderd leesplezier.
Uit het onderzoek van de Wetenschapswinkel Taal Cultuur en Communicatie van de Groningse universiteit blijkt dat er wel geschikte boeken voor de overgangsgroep zijn, maar dat die slecht vindbaar zijn in de bibliotheek. De onderzoekers bevelen dan ook speciaal jongerenbeleid aan, met een eigen jongerenkast.

[Bron: Boekblad]

Lees ook:Bewerkte klassiekers zijn waardevol
Lees ook:EU ziet toekomst voor zwakke lezers
Lees ook:Lezen is even opwindend als film kijken
Lees ook:Is website voor moeizame lezers nodig?
Lees ook:Kleinste dorpsbibliotheek inspireert nieuw jeugdboek

1 Reacties // Reageer

One thought on “Jongeren mijden bibliotheek om falend aanbod

  1. marjoleine

    Hi, leuke blog! Misschien leuk om Helden & Boeven Kinderboeken toe te voegen? Helden & Boeven Kinderboeken is een kinderboekwinkel in Amsterdam, waar altijd van alles te doen is rondom kinderboeken. Workshops, kinderboekpresentaties, knutselenmiddag, pannenkoekenvoorleesontbijt, Hasselbramenjam maken tijdens Annie MG Schmidtweek of ons Vaderdagontbijt; om maar een paar dingen te noemen. Met een gezellige bank in het midden van de winkel, waar kinderen lekker kunnen lezen.
    met groet, marjoleine wolf

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>