Kleinste dorpsbibliotheek inspireert nieuw jeugdboek

De heks van de bibliotheekDe bibliotheek van Visvliet is de kleinste van Groningen, misschien wel van Nederland. En deze plek vormde de inspiratie voor het tweede jeugdboek van schrijfster Christien Boomsma (41). Vrijdag 19 februari presenteert ze er De heks van de bibliotheek. Agda van der Vlis (65), de vrijwilligster die deze bibliotheek al 14 jaar draaiende houdt, krijgt het eerste exemplaar. “Het is belangrijk dat ook kinderen in kleine dorpen een plek hebben waar ze zelfstandig boeken kunnen uitzoeken en lenen. Het is aan Agda van der Vlis te danken dat dat in Visvliet nog altijd kan”, zegt Boomsma. “En dat mag best wel eens gezegd worden.”

De kleinste bieb
Het Groningse Visvliet heeft 360 inwoners. De bibliotheek is gevestigd in de kerkeraadskamer van een kerkje uit 1427 en elke maandag één uur geopend. Zo’n 1400 boeken worden er uitgeleend. Elk met de hand afgetekend.
Schrijfster Christien Boomsma, die zelf in Visvliet woont, komt regelmatig met haar dochters op het wekelijkse openingsuur. “Het is alsof je teruggaat in de tijd. De kachel loeit en daar zitten Agda van der Vlis en collega Janneke Slagter met hun uitleenkaarten achter een grote tafel. Er druppelen kinderen binnen die netjes wachten tot Agda of Janneke tijd heeft hun kaart af te strepen. Niemand gaat de deur uit zonder een tas om de boeken.’

Een bijzonder verhaal
Toen Boomsma eens de mysterieuze zolder van de kerk bezocht, was een verhaal geboren: in het boek – uitgegeven bij uitgeverij Vier Windstreken – raakt de elfjarige hoofdpersoon Filou per ongeluk opgesloten in de bibliotheek. Ze ontdekt een geheim op de oude zolder, dat haar tot in een andere, magische wereld brengt.
Boomsma wil de komende maanden nog enkele kleine bibliotheken bezoeken om er voor te lezen en haar boek aan te bieden. Juist voor die kleine bibliotheken is het immers vaak moeilijker om activiteiten te organiseren.

Lees ook:De heks van de bibliotheek
Lees ook:9,1 miljoen extra voor digitalisering bibliotheekcatalogus
Lees ook:Echt spelen met Het huis van Jip en Janneke
Lees ook:De kleinste bibliotheek
Lees ook:Boektrailer: De heks van de bibliotheek

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “Kleinste dorpsbibliotheek inspireert nieuw jeugdboek

  1. Pingback: De heks van de bibliotheek | Kinderboeken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>