J.K. Rowling krijgt Andersen Literatuurprijs

rowling_joanneJ.K. Rowling krijgt volgend jaar de Hans Christian Andersen Literatuurprijs die gegeven wordt aan iemand die – volgens de jury – de vergelijking met de Deense sprookjesverteller kan doorstaan.

J.K. Rowling, auteur van de zeer succesvolle Harry Potterreeks is aangekondigd als eerste winnares van de nieuw opgerichte Hans Christian Andersen Literature Prize (niet te verwarren met de door IBBY uitgereikte H.C. Andersen Award voor jeugdliteratuur).
Volgend jaar op 19 oktober 2010 zal de prijs haar in Odense – de geboorteplaats van Andersen – overhandigd worden. Dat heeft de jury van de H.C. Andersen Advisory Board, bestaande uit zakenman Jens Olesen, burgemeester van Odense Jan Boye, uitgever Benny Nybo, professor Johannes Nørregaard Frandsen, Gitte Bøgh Sørensen en Stig Nordestgaard, zopas bekendgemaakt.

Plezier in lezen
De prijs is bedoeld voor een auteur die op een of andere manier de vergelijking met de Andersen kan doorstaan. Volgens de jury kan Rowling dat. Ze wordt vaak geloofd omdat ze een hele nieuwe generatie kinderen plezier in het lezen heeft bijgebracht. Ze verkocht immers meer dan 400 miljoen exemplaren van haar Harry Potterboeken.
De Britse schrijfster blijft overigens prijzen verzamelen. Op 4 oktober ontving ze in Cannes een 2009 DQE Lifetime Achievement voor haar uitzonderlijke bijdrage aan het amusement van kinderen.

[Bron: Villakakelbont]

Lees ook:J.K. Rowling krijgt H.C. Andersen Literatuurprijs
Lees ook:Graf van H. C. Andersen geschonden
Lees ook:De Sneeuwkoningin – Hans Christian Andersen
Lees ook:Nominaties Andersen Award bekend
Lees ook:Hans Christian Andersen Award voor Almond en Bauer

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>