Taalzwakke peuters goedkoper naar speelzaal

Peuterspeelzalen worden goedkoper voor kinderen met een taalachterstand. Staatssecretaris Dijksma heeft voor de maatregel € 20 miljoen gereserveerd.

Volgens Dijksma sturen nu veel ouders hun kind niet naar de peuterspeelzaal, omdat ze die te duur vinden. Zij wil daarom de drempel verlagen. Het tarief voor deze kinderen wordt verlaagd naar van gemiddeld € 635 naar € 105 per jaar.

Kinderen die aan de basisschool beginnen met een taalachterstand halen deze in veel gevallen hun hele schoolloopbaan niet meer in. De peuterspeelzaal helpt de kinderen om de achterstand in te lopen. Kinderen kunnen zowel op de kinderopvang als op de peuterspeelzaal hun achterstand inlopen. Door de inkomensafhankelijke toeslag is voorschoolse educatie al betaalbaar voor de ouders die in aanmerking komen voor de kinderopvangtoeslag. De ouders die daar niet voor in aanmerking komen, kunnen met hun kind naar de peuterspeelzaal. Dijksma verwacht veel resultaat van de maatregel: “Elk kind moet met gelijke kansen aan de basisschool beginnen. Mijn streven is om geen enkel kind met een achterstand aan de basisschool te laten beginnen.

Met deze verlaging van de ouderbijdrage zetten we daarin een goede stap. De uitvoering van de maatregel is in handen van de gemeenten. Doordat de voorschoolse educatie voor de kinderen met achterstand op deze wijze gefinancierd wordt, ontstaat bij de gemeente ook de ruimte om te investeren in het toegankelijk houden van het peuterspeelzaalwerk. De maatregel vloeit voort uit het wetsvoorstel Ontwikkelingskansen door kwaliteit en educatie van staatssecretaris Dijksma van Onderwijs. Het kabinet heeft hier op 19 december 2008 mee ingestemd. Minister Rouvoet voor Jeugd en Gezin is medeondertekenaar. Inzet van de wet is meer en betere voorschoolse educatie in de kinderopvang en peuterspeelzalen.

[Bron: Ministerie OCW Leesplein]

Lees ook:De Nationale Voorleesdagen 2011
Lees ook:Gezien op twitter: zes leestips in thema #KBW13 voor lezers met dyslexie
Lees ook:Een Geschenk uit de Hemel – CIET
Lees ook:Onderzoek naar effect peuterprogramma´s
Lees ook:Een mandje vol amandelen: kinderliedjes met pianobegeleiding – W.G. Stam-van der Staaij

14 Reacties // Reageer

14 thoughts on “Taalzwakke peuters goedkoper naar speelzaal

  1. R. Dekkers

    Dus, als je je niet actief inzet om je kinderen iets te leren ter voorbereiding op de school, wordt je er ook nog eens voor beloont.

    Mogen ouders waarbij het kind eigenlijk ongewenst is. Of er gewoonweg niet mee om kunnen gaan, dan ook aan deze regeling deelnemen??? Die kinderen hebben vaak toch dezelfde symptomen.

    Het voorbereiden voor de basisschool is een zaak voor de OUDERS en niet het kinderdagverblijf.

    Geef de ouders dan ook de middelen om dit te doen, of stuur ze bij waar nodig.

      /   Reply  / 
    1. Marianne

      @R. Dekkers, ja blijkbaar. De Nederlandse politiek zit erg raar in elkaar. Met deze regeling worden er ook nog eens ouders bevooroordeeld. ‘Rijke’ ouders mogen dus betalen, maar de ouders die het financieel niet kunnen betalen, krijgen alles in hun schoot geworpen. Wat een eerlijke politiek, maarja dat bestaat ook eigenlijk niet!!

        /   Reply  / 
  2. j. pieters

    misschien hadden jouw ouders zich iets actiever in moeten zetten in jouw jeugd, R. Dekkers

      /   Reply  / 
    1. R. Dekkers

      @j. pieters, Getuigd van dom gelul. Als je een mening wil geven, dan geef die ook. Uithalen naar iemand is TE MAKKELIJK.

        /   Reply  / 
  3. j. pieters

    (beloonT)

      /   Reply  / 
    1. R. Dekkers

      @j. pieters, Gelukkig ben ik niet perfect.

        /   Reply  / 
  4. Dahlia

    Dit heeft geen enkele zin, als het thuisfront niet meewerkt, of geen Nederlands kan, gaat een peuter alsnog niet vooruit, peuterspeelzaal uren kunnen dat niet wegnemen. Overigens, er zijn ook genoeg niet taal arme peuters waarvan de ouders het niet kunnen betalen maar die wel graag hun kind naar de peuterspeelzaal zouden willen laten gaan voor bijvoorbeeld extra omgang met andere kinderen, socialiseren. Dan voor iedereen de bijdrage omlaag!

      /   Reply  / 
    1. R. Dekkers

      @Dahlia, Hoera.

      Dit is precies wat ik bedoel.
      En wat betreft, de ouders die niet willen. Die zijn ook wel met zachte hand te dwingen. Maar NIET door hun financieel te bevoordelen. Scholen hebben toch een meldingsplicht bij de kinderscherming als kinderen echt veel buiten de maat vallen en waarbij de ouders geen medewerking verlenen.
      Laat zo’n ouders maar de tijd van de leerkrachten vergoeden door bij hun het lesgeld te verhogen. Dit geld dan natuurlijk alleen voor de ouders die totaal geen gehoor wensen te geven aan de oproepen van de hulpverleners. consultatiebureau, creche, school etc.

        /   Reply  / 
  5. cc

    voor wie gaat deze regeling weer voordeel op leveren,
    even denken……..

      /   Reply  / 
  6. Stientje

    Typisch….waar ik jaren heb geploeterd om mijn kinderen naar een peuterspeelzaal te kunnen laten gaan, krijgen anderen letterlijk alles in hun schoot geworpen.
    Mijns inziens moeten niet de kinderen, maar de ouders eens heel goed worden aangepakt! Want zij zijn het die niet mee (willen) werken aan de taalkundige ontwikkeling van hun kinderen….Bah wat walg ik van de Nederlandse politiek!

      /   Reply  / 
    1. Suus

      @Stientje, Hier ben ik het mee eens. Ik heb zelf nog geen kinderen, maar er zijn heel veel volwassenen in Nederland die geen goed Nederlands kunnen spreken of schrijven. De politiek zou daar eens iets aan moeten doen. Misschien een gezamelijke cursus Nederlands voor ouder en kind?

        /   Reply  / 
  7. Cora

    Ze kunnen dat geld beter besteden aan mensen die hun kinderen onder moeten brengen omdat ze zo nodig moeten gaan werken van Kwal Balkenende!Zelf opvoeden mag niet meer!Je ziet het resultaat op straat!De jeugd krijgt geen opvoeding!Men weet tegenwoordig niet meer wat belangrijk is!Wordt tijd dat ouders voor hun kinderen gaan zorgen zoals dat HOORT! i.p.v. een vreemde en dat dit kabinet ophoepelt!Het kabinet ruïneerd dit land.Wij staan voor gek in Europa!Wij lopen hopeloos achter!

      /   Reply  / 
  8. bezorgde ouder

    Het is droevig gesteld met de politiek in nederland! Een hardwerkend gezin met 2 kinderen die een redelijk modaal inkomen hebben betaald ongeveer €750 per kind per jaar dus dat is €1500 voor 2 kinderen. Kinderen met een taal achterstand (lees allochtonen) betalen straks € 200 per jaar Als je die €200 van de €1500 afhaalt betaald een hardwerkend gezin dus €1300 meer dus hebben we ruim €100 euro minder te besteden per maand.wat de staatscecretaris doet is haat zaaien.Ongelovelijk wat een waardeloos kabinet en politiek stelsel hebben we in dit land.

      /   Reply  / 
    1. Kees

      @bezorgde ouder, ben ik helemaal met je eens! Echt een treurig kabinet. En het heeft zelf niet door dat ze Nederland naar de klote helpen, nog even en het is tijd om te emigreren…

        /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>