Roald Dahl Dag 2015

Roald Dahl party

Vandaag, 13 september 2015, is het Roald Dahl Dag. Op deze dag wordt wereldwijd de geboortedag van de beroemde schrijver gevierd. Het is daarnaast ook de start van de Roald Dahl-week.

Dit jaar staat het boek Sjakie en de chocoladefabriek centraal. Deze klassieker is onlangs verschenen in een nieuwe editie. Deze is momenteel verkrijgbaar voor slechts 4,99 euro. Voor docenten is er een lesbrief (PDF bestand) waarmee ze tijdens de Roald Dahl-week aandacht kunnen besteden aan de schrijver.

Wist je al dat… Roald Dahl naast schrijver ook een enorme snoepkont was? Lang voordat Roald Dahl zijn eerste verhaal schreef, had hij één grote liefde in zijn leven: Snoep! Winegums, koekjes en chocola: hij was er gek op! Maar dat was maar goed ook, want deze snoepjes zorgden wel voor inspiratie en leidden uiteindelijk tot zijn beste verhalen.

Voor de kleine Roald was naar school gaan een feestje. Niet omdat hij het er zo leuk vond, maar omdat hij elke dag langs de snoepwinkel kon lopen. Meestal ging hij ook naar binnen. Er was wel een probleem: de eigenares leek op een heks en had een hekel aan kinderen.

En wat nog veel erger was: haar handen waren altijd smerig en met die vieze handen greep ze in al die bakken vol heerlijk snoep. Toen Roald en zijn vrienden op een dag een dode muis vonden, bedachten ze een plan.

Terwijl zijn vrienden de eigenares afleidden, stopte Roald de muis in een pot met toverballen. Met de grootste lol verlieten ze de winkel. Maar het lachen verging de vrienden snel. Want de volgende dag was de snoepwinkel dicht en stond de eigenares de jongens op school op te wachten. Roald kreeg een flink pak slaag van de hoofdmeester. Zo ging dat vroeger. Gelukkig leverde dit de schrijver wel weer een mooi verhaal op voor zijn autobiografische boek Boy. En hoe denk je dat hij op het idee van De Heksen kwam?

Bron: Uitgeverij De Fontein & roalddahl-boeken.nl

Happy Roald Dahl Day

Lees ook:Roald Dahl 100
Lees ook:Roald Dahl Woordenboek
Lees ook:Heintje en de minpins – Roald Dahl
Lees ook:Nationale Roald Dahl-dag 2008
Lees ook:Roald Dahl Funny Prize 2009

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>