Leespluim voor Julia Donaldson

De Leespluim van de maand juli gaat naar het boek Wat het lieveheersbeestje hoorde van Julia Donaldson en Lydia Monks.

Snode plannen

Uit het juryrapport: “Nog voor het verhaal begonnen is, biedt de illustratie op het schutblad een idyllisch plaatje van een boerderij met alles wat daarop en daarbij hoort: woonhuis, schuren, stallen, hondenhok, de boer op een tractor en tal van dieren. Als het verhaal dan begint, maken we kennis met die dieren, de plaats waar ze zich ophouden en hun geluiden: boe, gak, tok, kwak, hiii, gnoef, bèè, woef, miauw. Één dier laat zich niet horen, het lieveheersbeestje. Het zwijgt en luistert en in de loop van het verhaal zal blijken hoe waardevol die eigenschappen zijn. Op een avond zit het lieveheersbeestje op een blad te luisteren en hoort hoe twee boeven van plan zijn de prijskoe van de boer te stelen. Ze bespreken uitvoerig hoe ze dat zullen doen en hebben zelfs een plattegrondje van hun route op de boerderij getekend: het hekje door, langs het paard en de vijver, bij de varkensstal linksaf en zo verder tot aan de koeienstal (en kijk maar of het klopt met de situatie op het schutblad). Het lieveheersbeestje vliegt zo snel als het kan naar de dieren en vertelt over de snode plannen. Dan begint het iets in hun oren te fluisteren… Als dan de boeven de volgende nacht hun slag denken te slaan, wordt duidelijk wat het lieveheersbeestje heeft ingefluisterd. Door de geluiden van hun mededieren te imiteren brengen ze de boeven op een dwaalspoor, zodat die tenslotte in de vijver terechtkomen. Vreugde bij de dieren, en dat laten ze horen ook. Maar het lieveheersbeestje zwijgt.”

Kostelijke vondst
De jury vindt het een “een kostelijke vondst, dat lieveheersbeestje tegenover al die grote dieren en de boeven. Klein maar op alle bladzijden zelfs voelbaar aanwezig. Ook als het lieveheersbeestje fluisterend van oor naar oor vliegt, is dat voelbaar gemaakt. De geluiden van de dieren spelen een belangrijke rol en ze komen dan ook herhaaldelijk en nadrukkelijk in het verhaal voor. We begonnen met het schutblad te bekijken, dan is een blik op het achterste schutblad een passende afsluiting.”

Leespluim
De Leespluim is een bekroning van kwalitatief goede en veelzijdig bruikbare boeken voor jonge kinderen. De organisatie is in handen van Leesgoed (uitgeverij Biblion), i.s.m. met een breed platform. De eerste Leespluim werd uitgereikt in mei 2006.

[Bron: de Leespluimjury]

Lees ook:Wat het Lieveheersbeestje hoorde – Julia Donaldson
Lees ook:Leespluim voor Welkom op de dierderij
Lees ook:Leespluim voor De paraplu
Lees ook:Boer Boris zoekt de verschillen & Boer Boris telt schaapjes – Ted van Lieshout
Lees ook:De rollende boerderij – Clarisse van Veen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>