Recensie: De rode hoed van Luna – Emmi Smid

Een heftig onderwerp als zelfdoding, hoe praat je daarover met jonge kinderen? De rode hoed van Luna, een prentenboek van Emmi Smid dat kinderen helpt omgaan met verlies na zelfdoding, kan hierbij van pas komen.

Wanneer je het boek opent zie je allemaal vrolijke bloemen, maar op de bladzijde die daarop volgt hangen ze er opeens treurig bij. Dit symboliseert de moeilijke periode waarin Luna zit. Eerst was ze een vrolijk meisje, maar op een dag veranderde haar leven. Ze verloor haar moeder. Het verhaal begint met Luna in het park. Het is een mooie lentedag en Luna heeft de rode hoed van haar moeder op. Maar Luna is niet vrolijk, want ‘het is vandaag namelijk precies een jaar geleden dat het gebeurde’. Dus is het niet juist om vrolijk te zijn.

Papa is ook in het park. Hij draagt het broertje van Luna en heeft een picknickmand bij zich. Hij zegt tegen Luna dat ze met de rode hoed op precies op haar moeder lijkt. Dit maakt Luna heel kwaad. ‘Ik lijk helemaal niet op mama!’ Luna wil leven en niet dood, zoals haar moeder. Ze snapt niet dat haar moeder haar heeft achtergelaten. Ze hield toch van haar? Luna ligt op een grote zwarte golf met een rode achtergrond. Haar gezicht is ook rood en ze lijkt te schreeuwen. Haar haren staan alle kanten op. Alle woede van een jaar lijkt eruit te komen.

Papa snapt Luna’s boosheid wel. Maar Luna blijkt nu ook bezorgd te zijn om haar papa. Hij lijkt toch niet op mama? Papa maakt er een grapje van, maar Luna is serieus. Ze wil weten of haar vader er ook niet vandoor gaat. Maar dat is papa niet van plan; hij wil samen met zijn kinderen picknicken. Luna kijkt nog steeds verdrietig en haar vader gaat bij haar zitten. Samen praten ze over de zelfdoding van mama. De vader van Luna legt uit dat Luna’s moeder hun niet wilde verlaten en ook niet wilde doodgaan. Ze was ‘heel erg ziek’ en die ziekte zat verstopt in haar hoofd, dus je zag het niet aan de buitenkant.

Door de ziekte was Luna’s moeder ongelukkig en de dokter kon haar niet beter maken. Luna is ook bang dat zij iets te maken heeft met de keuze van haar moeder, maar haar vader stelt haar gerust. Minder stout zijn had niet geholpen, want Luna’s moeder vond ‘Luna-Lolbroek’ en ‘Luna-Veel-Te-Luid’ immers allebei leuk. Het was niemand’s schuld. Dan ziet Luna de lievelingsbloemen van haar moeder: narcissen. Samen met haar vader en haar broertje gaat ze naar haar moeder’s graf. Samen halen ze mooie en grappige herinneringen op aan mama. Zo wordt een verdrietige dag toch nog mooi.

Emmi Smid weet op een respectvolle manier een heftig thema aan te snijden in De rode hoed van Luna. Over zelfdoding wordt vaak openlijk niet veel gesproken en zeker niet met kinderen erbij. Maar als een kind in aanraking komt met het onderwerp, dan is het fijn om het te kunnen bespreken en dit prentenboek is hier perfect voor. Achterin het boek staat bovendien een ‘leidraad voor ouders’ van rouwspecialist dr. Riet Fiddelaers-Jaspers waarin ze onderstreept hoe belangrijk het is om eerlijk te zijn tegen een kind en om kinderen gewoon hun vragen te laten stellen, ook al weet je er niet altijd een antwoord op.

Luna gaat door allerlei emoties heen, zoals je schuldig voelen, boos zijn en je verdrietig voelen, en dit is duidelijk zichbaar op de tekeningen, waardoor kinderen dit goed zullen begrijpen en/of herkennen. En ook al zit alles tegen, uiteindelijk zitten er ook mooie dingen aan een verdrietige dag, zoals fijne herinneringen ophalen en genieten van de tijd met de mensen die er voor je zijn. De rode hoed is een mooi symbool in het prentenboek dat staat voor de herinnering aan de moeder en het is goed dat er ook psychologische prentenboeken worden gemaakt die een steun voor kinderen kunnen zijn in een moeilijke tijd en Emmi Smid heeft dit met De rode hoed van Luna op een mooie manier weten te bewerkstelligen.

Titel: De rode hoed van Luna
Auteur: Emmi Smid
Uitgeverij: Hoogland & Van Klaveren
ISBN: 9789089672278
Voor kinderen van 6 jaar.

Lees ook:Ik ben heel veel liefde – Wally De Doncker
Lees ook:Nieuw: de serie Soy Luna
Lees ook:Luna gaat naar de heksenschool – Monique Berndes
Lees ook:Keet met bubbels (Verhalen uit de Heksenkeet 2) – Femke Dekker
Lees ook:Mama Lief & Papa Held – Orianne Lallemand

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>