Mijn zusje – Inez van Loon

Inez van Loon’s nieuwe roman Mijn zusje werd vorige maand uitgebracht en belicht het verhaal van Sinti en Roma – ook wel zigeunerfamilies –  in de Tweede Wereldoorlog.

Zon- of rustdagen, het maakt geen verschil. Voor Perla en haar familie bestaan alleen de seizoenen. Ze leven bij de dag, kijken zelden vooruit of achterom. Het verleden onthouden ze aan de hand van belangrijke gebeurtenissen: ‘De zomer dat Tsjawo werd geboren’ of ‘het jaar van de Hitlerjugendjongen’.

Politiek interesseert Perla’s familie niet. Maar toen ze vannacht in bed lag, hoorde Perla gedempte stemmen nog heel lang praten over de man die Hitler heet.

Perla en haar Sintifamilie trekken in woonwagens door Duitsland. Ze leven volgens ongeschreven wetten en eeuwenoude tradities. De mannen in de familie zijn muzikanten, de vrouwen venten en voorspellen de toekomst.

Maar Perla wil ook graag leren lezen en schrijven. Als het leven steeds moeilijker wordt, moeten Perla en haar familie vluchten. En dan breekt de oorlog uit…

Mijn zusje is een meeslepende roman over de manier van leven van Sinti en het vaak vergeten leed van zigeuners tijdens en na de Tweede Wereldoorlog. Inez van Loon deed een jaar lang onderzoek en stapje voor stapje leerde ze meer over de zigeunercultuur.

De gebeurtenissen in Westerbork en Auschwitz in het boek baseerde zij op ooggetuigenverslagen van Sinti. Ze hoopt dat het verhaal van Perla bijdraagt tot meer begrip en respect voor de manier van leven van Sinti en Roma.

Titel: Mijn zusje
Auteur: Inez van Loon
Uitgeverij: Clavis
ISBN: 9789044824001
Voor lezers vanaf 11 jaar.

Lees ook:Kascha – Anne Voorhoeve
Lees ook:Mijn zusje heeft het kleinste huis – Marjet Huiberts
Lees ook:Recensie: Anna’s grote reis – Inez van Loon
Lees ook:Klassieker: Heb je mijn zusje gezien? – Joke van Leeuwen
Lees ook:Mijn kleine zusje – Astrid Desbordes

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>