Eenzaam in de oorlog – Martine Letterie

Eenzaam in de oorlogMartine Letterie staat bekend om haar vele oorlogsboeken voor het project Vergeten Oorlog. Nu heeft ze opnieuw een oorlogsboek geschreven en ditmaal in opdracht van het Herinneringscentrum Kamp Westerbork. Letterie baseerde dit verhaal op de oorlogsherinneringen van politicus Ed van Thijn.

Het Herinneringscentrum wil met dit boek over de betekenis van de onderduik vertellen en de ervaringen van kinderen die destijds gevangen zaten in kamp Westerbork overdragen op kinderen van nu.

1944. Eddy weet: hij is nergens veilig. Gescheiden van zijn ouders moet hij onderduiken, steeds weer op een ander adres; –achttien verschillende – en telkens bij andere mensen.

Nooit hoort hij ergens bij, altijd vormt hij een gevaar voor anderen en doordat hij steeds moet hoesten, ook voor zichzelf. Lukt het om uit handen van de Duitsers te blijven? Als hij maar niet naar Westerbork hoeft….

Ed van Thijn (1934) heeft als Joods jongetje de Duitse bezetting van begin tot eind aan den lijve ervaren: de razzia’s, het ‘verdwijnen’ van opa en oma, opgesloten in kamp Westerbork en gescheiden worden van zijn ouders.

Hij zat ondergedoken op achtereenvolgens 18 verschillende adressen, werd verraden, zat in de gevangenis en moest opnieuw naar kamp Westerbork, waar hij op 12 april 1945 werd bevrijd. Jaren later werd Ed van Thijn minister van Binnenlandse Zaken en was hij 11 jaar lang burgemeester van Amsterdam.

Met grommende motoren rijden vrachtauto’s de straat in. Het dreigende geluid vult zijn kamertje en Eddy voelt de trillingen van de zware wagens in zijn bed. Het lijkt alsof de monsters regelrecht naar binnen rijden. Droomt hij dit? Is het een nachtmerrie? Piepende remmen, marcherende zware laarzen, het lawaai is nu overal en hij draait zich om tussen zijn bezwete lakens. Met zijn handen tegen zijn oren probeert hij zichzelf tegen de herrie te beschermen, maar het wordt harder en harder.

Eenzaam in de oorlog Letterie overhandigt boek

Onderduikoverlevende Ronny Pouw—de Jong nam het eerste exemplaar in ontvangst uit handen van schrijfster Martine Letterie. Zij zat gedurende een korte periode samen met Ed van Thijn ondergedoken in het ‘rubberen huis’ in Brunsum bij de familie Vermeer.

Titel: Eenzaam in de oorlog
Auteur: Martine Letterie
Uitgeverij: Leopold
ISBN: 9789025867607
Voor jongeren vanaf 12 jaar.

Lees ook:Groeten van Leo – Martine Letterie
Lees ook:Kinderen met een ster – Martine Letterie
Lees ook:Verzet tegen de vijand – Martine Letterie
Lees ook:Oorlog zonder vader – Martine Letterie
Lees ook:Nooit meer thuis – Martine Letterie

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>