Lara – Inez van Loon

Dit is zo’n prachtboek dat nog weken in je hoofd blijft zitten, alsof je er zelf bij was.

Het is 1932. Lara is dertien jaar en woont bij haar oom Ivan en tante Irina. Haar moeder is overleden en haar vader zit minimaal tien jaar in een kamp in Siberië omdat hij volgens de communisten een koelak (rijke boer) was.

Het verhaal
Lara kan goed leren maar moet na dit schooljaar helaas van school. Ze zal geld moeten verdienen. Haar tante hoopt dat Lara op het Alexander Paleis kan komen werken als schoonmaakster. Er gaat een wereld open voor Lara als ze ronddwaalt in het prachtige paleis. Ze ontdekt het dagboek van Olga. Olga is de oudste dochter van de laatste tsarenfamilie die in het paleis gewoond hebben. En de geest van Olga dwaalt nog rond. Als enige heeft Lara dit in de gaten en het brengt haar in de problemen. Als ze betrapt wordt op de badkamer van de grootvorstinnen, wordt ze weggestuurd van het paleis. Ze kan er met niemand over praten, behalve met haar vriendje Boris. Omdat Lara weigert afstand te doen van haar vader en lid te worden van de jongerenbond van de Rode Pioniers moet ze per direct van school.

Drie periodes smelten samen
Wat ik knap vind aan dit verhaal, je beleeft het echt. Je wordt naar het 1932 van Rusland gezogen. De beklemmende sfeer in het leven van Lara die opgroeit na deze revolutie is bijna tastbaar. Het bewind van Stalin. De armoede in de kleine gehorige woning, waarin de keuken met andere families gedeeld moet worden. De kou op school als de kolen van de kachels weer eens op zijn.
Ook kom je terecht in 1909, je mag meekijken naar het leven op het paleis van de tsarenfamilie. Zo ervaar je hoe het leven van de oudste dochter Olga net voor de Russische revolutie was. En dan is er nog het verleden van Lara’s moeder, waar tante Irina erg geheimzinnig over doet. Maar alles komt samen in dit prachtige liefdevolle verhaal.

Titel: Lara
Auteur: Inez van Loon
Uitgeverij: Clavis
ISBN: 9789044817980
Vanaf ongeveer twaalf jaar

Lees ook:Olga da Polga – Michael Bond
Lees ook:Veel liefs, Lara Jean (Aan alle jongens van wie ik hield 3) – Jenny Han
Lees ook:Suikerkind – Olga Gromova
Lees ook:Heidi
Lees ook:Aap & Mol in het paleis (Gouden Boekje) – Gitte Spee

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>