De gele ballon – Charlotte Dematons

Om eindeloos te bekijken. Sommige prentenboeken moet je gewoon hebben. Dit is er een van.

Dit schitterende prentenboek van Charlotte Dematons heeft geen tekst en een verhaal lijkt te ontbreken. Maar de goede kijker (en dat zijn kinderen!) ontdekt al snel dat de verschillende platen van de stad, de woestijn, het oerwoud en de zee iets met elkaar te maken hebben.

Zie jij de fakir op zijn vliegend tapijtje?
Telkens opnieuw duikt er een blauw autootje op, een fakir op een vliegend tapijtje, een boef in gevangenistenue, en een gele ballon. Kind en volwassene zal met plezier op zoek gaan naar deze terugkerende elementen en zo zelf het verhaal reconstrueren.

Pippi Langkous en andere kinderboekenhelden
In De gele ballon toont Charlotte Dematons zich niet alleen een meesteres in het scheppen van sfeer ‘ zij heeft in dit boek ook talloze kleine grapjes verwerkt. Niels Holgersson, de Baron von Münchhausen, Pippi Langkous, Toetanchamon, de kerstman, Repelsteeltje en vele andere bekende figuren uit de (kinder)literatuur wandelen vrolijk over de pagina’s en maken dit prentenboek een feest van herkenning.

Eindeloos kijken en steeds weer ontdekken
Steeds pak je het weer. Het is zo ongeveer verslavend. Je wilt alles hebben gezien, alle grapjes en details die Charlotte erin heeft gestopt. Zoeken naar de terugkerende elementen helpt, zo ga je al veel beter naar de illustraties kijken. Er is zoveel te zien. Kijk vooral samen. Kinderen letten op hele andere dingen. Wedden dat ze de elementen sneller zien dan jij?
Het is ook erg leuk om bijvoorbeeld op school te gebruiken. In kleine groepjes, van drie a vier personen. Neem dan wel het Maxi exemplaar, die is maar liefst 53 centimeter.

Titel: De gele ballon
Creator: Charlotte Dematons
Uitgeverij: Lemniscaat
ISBN: 9789047701736
Vanaf ongeveer vier tot honderdtwintig
 

Lees ook:Sinterklaas – Charlotte Dematons
Lees ook:Nederland – Charlotte Dematons
Lees ook:Astrid Lindgren en Pippi op Canvas
Lees ook:Raf – Anke de Vries en Charlotte Dematons
Lees ook:Pippi Langkous 70 jaar!

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “De gele ballon – Charlotte Dematons

  1. Pingback: Nederland – Charlotte Dematons | Kinderboeken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>