Paard met laarzen – Jef Aerts

Paard met laarzen‘Met Jef Aerts heeft de jeugdliteratuur er een grote naam bij.’ Dit viel te lezen in het juryrapport van de Zilveren Griffel. Inmiddels heeft de winnaar van twee Zilveren Griffels en de Boekenleeuw in 2014 een nieuw boek geschreven: Paard met laarzen.

Het boek bevat een gouden thema: een meisje en haar paard. Het meisje, Fieke, brengt op een dag het oude circuspaard van Olga mee naar huis. Ze heeft Olga plechtig beloofd voor hem te zorgen, wat er ook gebeurt.

Maar thuis op het terras is er geen plaats voor Lasse. Een nacht mag hij op het terras staan, daarna moet hij weg, zegt papa. En dan duikt er ook nog een clown op die beweert dat Lasse van hem is. Er zit voor Fieke niets anders op dan het paard te verstoppen.

Ze krijgt gelukkig hulp van Vos, een jongen die ze leert kennen. Niemand pakt het paard af, neemt Fieke zich voor. Maar soms is het wel heel erg  moeilijk om een belofte te houden!

Een fragment uit Paard met laarzen:

Ons huis is te klein. Ik loop met mijn paard door de woonkamer. Naast de salontafel staat vader te grommen. Hij is opgesprongen uit zijn luie stoel en heeft zijn krant laten vallen. Lasse trekt zich gelukkig niets aan van het lawaai. Hij zet zijn laarzen keurig op het tapijt dat ik heb klaargelegd. Hij zwiept niet met zijn staart tegen de sofa. Hij snuffelt alleen aan de plank met cactussen. En toch vindt vader het maar niets.

‘Fieke, wat moet dit? Eruit met dat beest!’ knort hij. Hij is bleek en de krant ligt verfrommeld op de vloer. Een paard op laarzen, zoiets heeft hij nog nooit gezien. Een paard heeft hoefijzers of witte sokken, maar toch geen laarzen! En dat in zijn eigen woonkamer?

Echt, Lasse draagt laarzen. Mooi bruin schoeisel uit soepel leer met veters en een dikke rubberen zool. Precies op maat voor zijn tere hoeven.

Voorzichtig leid ik hem tussen de salontafel en het boekenrek de kamer door. Vader blijft veilig achter de bank staan. Als Lasse met zijn kont gaat wiegen, stoot hij alle boeken van de plank. En Lasse houdt ervan om met zijn kont te wiegen. Urenlang. Maar nu wiegt hij gelukkig niet. Hij is goed opgevoed, mijn nieuwe huisdier.

Titel: Paard met laarzen
Auteur: Jef Aerts
Uitgeverij: Querido Kinderboek
ISBN: 9789045117584
Voor kinderen vanaf 9 jaar.

Lees ook:Geel gras – Simon van der Geest
Lees ook:Winky en het paard van Sinterklaas
Lees ook:Olga da Polga – Michael Bond
Lees ook:Wat kopen we? (Lasse en Lina 3) – Elly van der Linden
Lees ook:Het sneeuwwitte paard (Ridder Rik 2) – Vivian French

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>