Het land van de grote woordfabriek – Agnès de Lestrade en Valeria Docampo

Om stil van te worden zo mooi. Meesterlijk hoe de sfeer op je gemoed inspeelt, origineel thema, vertederend en liefdevol, kunstig, werkelijk waar prachtig.

Boekomschrijving
In het land van de grote woordfabriek kosten woorden handenvol geld. Mensen zijn er dan ook zuinig op. Arme mensen zoeken in vuilnisbakken naar weggegooide woorden. Op sommige zonnige dagen dwarrelen er echter woorden door de lucht. Florian heeft er drie gevangen met zijn vlindernetje: kersenrood, pannenlapje, stoelendans. Drie woorden die hij tegen Siebelle wil zeggen. Rijke Oscar probeert haar in te palmen met een mond vol dure woorden. Wat zal Siebelle van Florians woorden vinden?

Eerst is het kleurloos en stil
Agnes de Lestrade en Valeria Docampo schetsen de wereld waarin de grote woordfabriek aan het roer staat. Een enorm donker lelijk gebouw waar letterrook uitkomt. De sfeer is als smog. De arme mensen op zoek naar woorden in het vuilnis, je krijgt er medelijden mee. Tot Florian in het verhaal komt. Dan worden de illustraties kleurijker en begint eigenlijk het echte verhaal. Een prachtig, lief en aandoenlijk liefdesverhaal.

Het verschil tussen goed, beter en best
Dit prentenboek is best!  Het heeft alles. Het is origineel, mooi vormgegeven, fantasieprikkelend, grappig, verdrietig, op bepaalde vreemde manier ook actueel, het gaat over liefde, het is mysterieus, het is af. De illustraties zijn schilderijen op zich, stuk voor stuk.
Het eerste ‘deel’ is grauw en wat verstikkend. Met veel bruin en geel. Je kunt je afvragen of dit kinderen aantrekt. Ook het vreemde aan het thema. Woorden kopen. Pas iets kunnen zeggen als je er geld voor neer hebt gelegd. Dat is lastig toch? Maar kinderen vinden het geweldig. En dat is zo gaaf. Voor ons, volwassenen, is het inderdaad lastig. En voor kinderen dus helemaal niet. Die nemen dat gegeven gewoon aan. Zo mooi, zo knap van de auteur. Als je dat kan. Recht vanuit de gekoesterde kinderziel.

Dit prachtwerk is trouwens niet nieuw. Wel enorm de moeite waard om op mijn blog te zetten. En, niet geheel onbelangrijk, zeer binnenkort komt van de illustrator een nieuw kunstwerkje uit. De Vallei van de wentelmolens, een filosofisch verhaal over het belang van dromen.

 
Sfeer proeven? Prachtig voorgedragen

Titel: Het land van de grote woordfabriek
Auteur: Agnès de Lestrade
Illustraties: Valeria Docampo
Uitgever: De Eenhoorn
ISBN: 9789058385697
Vanaf ongeveer drie a vier jaar

Lees ook:Helemaal aan de rand van mij, ben jij – Agnès de Lestrade
Lees ook:Ridder Florian en de grote griezels (Ridder Florian 5) – Marjet Huiberts
Lees ook:Ridder Florian maakt vrienden
Lees ook:Doornroosje – Valeria Docampo
Lees ook:Dat is heel wat voor een kat – Judith Viorst en Fleur van der Weel

1 Reacties // Reageer

One thought on “Het land van de grote woordfabriek – Agnès de Lestrade en Valeria Docampo

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>