Twee tentoonstellingen kinderboekenillustraties

In het Letterkundig Museum en Museum Meermanno in Den Haag zijn op dit moment twee tentoonstellingen over Nederlandse illustratoren.

Het Museum Meermanno laat met de tentoonstelling “De Verbeelders” zien hoe de ontwikkeling van 100 jaar boekillustraties is verlopen. Er zijn zes zalen met maar liefst 350 boeken en prenten. In het museum vind je tekeningen voor volwassenen, maar ook voor kinderen.

In het Letterkundig Museum zijn momenteel beroemde kinderboekenillustraties te zien. De tentoonstelling heet “Van Arendsoog tot Wiplala” en bestaat uit 120 originele tekeningen. Er zijn bijvoorbeeld omslagen van boeken van vroeger te zien, zoals De H.B.S.-tijd van Joop ter Heul en De scheepsjongens van Bontekoe. Natuurlijk ontbreken ook de tekeningen bij de versjes van Annie M.G. Schmidt niet.

De twee tentoonstellingen zijn geïnspireerd op het boek De Verbeelding – Nederlandse boekillustratie in de twintigste eeuw. Dit is een boek van Saskia de Both, bijzonder hoogleraar Illustratie aan de Faculteit der Geesteswetenschappen van de Universiteit van Amsterdam (UvA). De leerstoel is ingesteld vanwege de Stichting Fiep Westendorp Foundation. De tentoonstellingen zijn te zien van 17 januari tot en met 17 mei 2015.

Titel: De verbeelders
Auteur: Saskia de Bodt
Uitgeverij: Vantilt
ISBN: 9789460042164

Lees ook:Vakliteratuur: Van Poe tot Pooh
Lees ook:Lessenreeks illustratie
Lees ook:100 jaar W.G. van de Hulst
Lees ook:Annie en Kikker in Kinderboekenmuseum
Lees ook:Tentoonstelling: Zeg Roodkapje waar ga je heen?

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>