Twee nieuwe uitgeverijen

Marije Bertram en Hendrik de Leeuw, die onlangs vertrokken bij uitgeverij Nieuw Amsterdam, starten een nieuw uitgeefconcept. Ook schrijfster Nanda Roep richt haar eigen uitgeverij op.

Nieuw concept
Nadat ze vijf jaar de uitgeverij hadden geleid stapten Marije Bertram en Hendrik de Leeuw in mei op bij Nieuw Amsterdam, vanwege een onoverbrugbaar meningsverschil met de aandeelhouders. Ze slaan nu een nieuwe weg in. Als Bertram & De Leeuw starten een nieuwe uitgeverij, die papieren, elektronische fictie en non-fictie wil publiceren. Opmerkelijk is dat de uitgeverij haar opbrengsten veel meer dan gewoonlijk deelt met de auteurs. Ze sluit joint-ventures af met auteurs waarin de omzet minus de kosten worden gedeeld. In die constructie verdienen schrijvers gemiddeld 20 procent meer dan met een traditioneel literair modelconctract, zegt De Leeuw. De auteurs kunnen tot 50 procent van de opbrengst krijgen.
De verdeling van de opbrengsten is al langer een punt van discussie tussen uitgeverijen en auteurs. Bij Nieuw Amsterdam rommelde het al een tijdje. Begin april maakte de uitgeverij bekend te stoppen met het kinderboekenfonds, dat wordt overgenomen door uitgeverij Gottmer. Welke kinderboekenauteurs meegaan, is nog niet bekend, net zo min wie de overstap zal maken naar de nieuw opgerichte uitgeverij.

De boeken van Nanda
Ook schrijfster Nanda Roep neemt een nieuw initiatief. Roep, die al veertien jaar schrijfster is en in Nederland bekend is van de serie Plaza Patatta, is een eigen uitgeverij gestart: uitgeverij Nanda. Haar eigen romans, kinderenboeken en (kinder)muziek zijn daarbij de prioriteit.
Roep heeft al ongeveer 50 kinderboeken op haar naam staan, en wil vanaf januari 2011 haar eerste, zelf uitgegeven kinderboeken op de markt brengen. Naast een herdruk in een nieuw jasje van de serie Plaza Patatta komt ze met een prentenboek bij haar KRO Kindertijd-serie: Mijn eigen boek. Die serie, waarin Nanda met kleuters hun eigen boek maakt, wordt de komende jaren met regelmaat uitgezonden op KRO Kindertijd.

[Bron: Leesplein - Villakakelbont - NRC Boeken]

Lees ook:Betoverend, heerlijke recepten
Lees ook:Nanda Roep
Lees ook:Kinderboeken Nieuw A’dam naar Gottmer
Lees ook:Uitgever: ‘Kuyper niet op straat gezet’
Lees ook:Nieuw Amsterdam stopt met kinderboeken

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>