Oscar voor animatiefilm

ChristmasCarolFilm2009Er is dit jaar een recordaantal van twintig animatiefilms ingezonden voor een Oscarnominatie. Daaronder ook A Christmas Carol, die volgende week in Nederland in première gaat.

De categorie beste animatiefilm bestaat sinds 2002, het jaar dat Shrek de Oscar kreeg. Animatiefilms kunnen ook meedingen in andere categorieën zoals beste film. Tot nu toe lukte dat alleen de Disneyklassieker Beauty and the Beast in 1991.

Normaal worden drie films genomineerd voor een Oscar, maar vanwege het grote aantal inzendingen ziet het ernaar uit dat dit jaar vijf animatiefilms een nominatie krijgen. Dit gebeurde ook in 2002.

A Christmas Carol, naar het beroemde boek van Charles Dickens, vertelt het verhaal van de gierige Scrooge, die op kerstavond drie geesten ontmoet, die hem confronteren met zijn slechte daden. Door middel van moderne technieken op het gebied van motion capture ontstond een 3D-animatiefilm. Regisseur Robert Zemeckis heeft tweemaal eerder op soortgelijke wijze een film gemaakt. Zo verfilmde hij de klassieke verhalen The Polar Express en Beowulf.

Daarnaast zijn onder meer genomineerd: Coraline, naar het boek van Neil Gaiman en Fantastic Mr. Fox, gebaseerd op het verhaal van Roald Dahl (Nederlandse première: 28 februari).

Op 2 februari maakt de Academy de nominaties bekend. Op 7 maart worden de Oscars uitgereikt in het Kodak Theater in Hollywood.

[Bron: Leesplein]

Lees ook:Oorlogswinter gaat voor een Oscar
Lees ook:Oorlogswinter op shortlist Oscars
Lees ook:Geen Oscar voor Oorlogswinter
Lees ook:Oorlogswinter wint Rembrandt Awards
Lees ook:Oorlogswinter komt uit in de VS

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>