Oorlogswinter op shortlist Oscars

oorlogswinter_afficheDe film Oorlogswinter naar het boek van Jan Terlouw staat op de shortlist voor een Oscar voor de beste niet-Engelstalige film.

Hongerwinter
Naast Oorlogswinter staan er nog acht andere buitenlandse producties op de lijst. De negen films zijn geselecteerd uit een aanbod van 65 producties. De Vlaamse film De helaasheid der dingen is er niet bij.
Oorlogswinter, die in november 2008 in première ging, werd al verschillende keren bekroond. De bioscoopbewerking van het bekende boek van Jan Terlouw gaat over de 14-jarige Michiel die samen met zijn familie probeert de hongerwinter van 1944 te overleven. Michiel, vertolkt door debutant Martijn Lakemeier, zorgt voor een ondergedoken Engelse soldaat.

Oorlogservaringen
Terlouw baseerde het verhaal op zijn eigen oorlogservaringen. De auteur was twaalf toen de hongerwinter uitbrak. Van de jeugdroman werden alleen al in Nederland meer dan een kwart miljoen exemplaren verkocht. Het boek werd vertaald in zestien talen en onder meer met een Gouden Griffel bekroond.
Op 2 februari maakt de Academy of Motion Picture Arts and Sciences bekend welke films uiteindelijk genomineerd worden in de categorie Best Foreign Language Film. De bekendmaking van de winnaar volgt op 7 maart in Hollywood tijdens het grote Oscargala.

Lees ook:Oorlogswinter beste Nederlandse film
Lees ook:Platina voor Oorlogswinter
Lees ook:Oorlogswinter beste Europese jeugdfilm
Lees ook:Oorlogswinter wint Rembrandt Awards
Lees ook:Oorlogswinter gaat voor een Oscar

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>