‘Tenen van de reus’ wint Leespluim

wie_knipt_de_tenen_vd_reusDe Leespluim van de maand december 2009 gaat naar het boek Wie knipt de tenen van de reus?, samengesteld door Jan Smeekens, met illustraties van Ingrid Godon, Kristien Aertssen en Sylvia Weve (Davidsfonds/Infodok).

Onbekommerd bladeren
“Wie knipt de tenen van de reus? Nu de vraag eenmaal gesteld is wilt u natuurlijk ook het antwoord weten”, schrijft Leespluimjuryvoorzitter Herman Kakebeeke. “Ik kan nu wel zeggen dat het op bladzijde zoveel te vinden is, maar dan ontneem ik u het plezier onbekommerd in het boek rond te bladeren en u te laten verrassen door onverwachte taalpareltjes. De ondertitel van deze bloemlezing luidt: ‘versjesgroeiboek voor kleuters’ en die maakt het boek helemaal waar. Zo’n honderdtwintig gedichtjes, versjes zo u wilt, geschreven door dichters die er toe doen en afgestemd op kleuters.”

Taalplezier
“Een paar namen om u een indruk te geven: Lea Smulders, Miep Diekmann, Ienne Biemans, Ivo de Wijs, Hans en Monique Hagen, Edward van de Vendel en, uiteraard, Annie M.G. Schmidt. De term ‘groeiboek’ heeft te maken met de wijze waarop de samensteller Jan Smeekens de bloemlezing heeft opgezet. Hij begint met gedichtjes voor de allerkleinsten (tot 3 jaar), vervolgens voor kleuters van 4 tot 5 jaar om te besluiten met een afdeling voor 5- en 6-jarigen. Terecht merkt hij op dat die indeling niet méér is dan een leidraad, zeker geen dwingend keurslijf. Zelfs een vluchtige blik op de gedichtjes maakt duidelijk dat ze gekozen zijn op taalplezier en emotionele herkenbaarheid.”

[Bron: Leespluimjury]

Lees ook:Wie knipt de tenen van de reus? Versjesgroeiboek voor jong en oud – Jan Smeekens
Lees ook:De prinses en de reus – Caryl Hart
Lees ook:Gedicht van maandag
Lees ook:De zombietrein – Edward van de Vendel
Lees ook:Kalfje, veulentje – Edward van de Vendel

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>