Glazen Globe voor Edward van de Vendel

de_gelukvinderIedere twee jaar reikt het Koninklijk Nederlands Aardrijkskundig Genootschap (KNAG) de Glazen Globe uit voor de beste aardrijkskundige jeugdroman. Edward van Vendel won met De gelukvinder de Globe voor 2008 en 2009.

Gevlucht
De Gelukvinder is het eerste deel in de serie Slash, gebaseerd op het levensverhaal van een bijzondere jongere. In dit verhaal is dat medeauteur Anoush Elman: hij vertelde aan jeugdauteur Edward van de Vendel over de vlucht met zijn familie uit Afghanistan. Het werd het verhaal van Hamayun, die gevolgd wordt van zijn tiende tot zijn zeventiende jaar. Al snel begrijpt de kleine Hamayun dat zijn ouders, broers en zusje niet veilig zijn in hun geboorteland. Zijn vader (Padar) is te ‘vrij’: hij is het niet eens met de strenge wetten van de regering, die door de Taliban wordt gestuurd. Na een gevangenschap van Padar besluit eerst de oudste broer het land te ontvluchten. Daarna volgt het hele gezin, met uitzondering van het babybroertje. Wat volgt, is de beschrijving van hun moeizame tocht naar Nederland en hun net zo moeizame asielaanvraag, die keer op keer wordt afgewezen.

Geografie van de angst
De jury vindt dat dit boek de Glazen Globe verdient “omdat Van de Vendel zeer beeldend en daardoor uiterst toegankelijk het levensverhaal van de Afghaanse jongen Anoush Elman heeft opgetekend. Van de Vendel beschrijft de geografie van de angst en de onzekerheid van asielzoekers. De gelukvinder is echter ook een hoopvol boek. Wie doorzet en volhoudt wordt daarvoor beloond.
De jury heeft de keuze gemaakt uit 131 ingezonden boeken, waarbij geografische onderwerpen een plaats in het verhaal hebben. De beoordeelde boeken zijn in de periode 2007-2009 verschenen in het Nederlands.
Op vrijdag 6 november zal schrijver Edward van de Vendel de prijs van het KNAG in ontvangst nemen.

[Bron: Leesplein - Villakakelbont]

Lees ook:Jenny Smelik-IBBY-prijs voor De gelukvinder
Lees ook:De gelukvinder
Lees ook:De gelukvinder wordt verfilmd
Lees ook:De Gouden Lijst: de Tiplijst
Lees ook:Gouden Zoen wordt Gouden Lijst

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>