Fiep Westendorp in Den Haag

Vanaf 14 maart loopt er in de Pulchri Studio in Den Haag een grote overzichtstentoonstelling van het werk van de Nederlandse illustrator Fiep Westendorp. Ze is vooral bekend van haar illustraties bij de boeken van Annie M.G. Schmidt.

Enig meisje
Vanaf 14 maart kun je in Den Haag terecht voor de tentoonstelling Illustraties in boeken van Annie M.G. Schmidt van de hand van Fiep Westendorp. Sophia Maria Westendorp wist al van kindsaf dat ze illustrator wilde worden. Daar had ze veel voor over, zelfs naar een school gaan waar ze het enige meisje tussen tweehonderd jongens was – de Kunstnijverheidsschool in Den Bosch. Nadat ze haar diploma had behaald aan de Rotterdamse kunstacademie werkte ze jarenlang tien tot twaalf uur per dag om haar droom waar te maken: een carrière opbouwen als zelfstandig illustrator.
Voor de meesten van ons blijft de naam van Fiep Westendorp (Zaltbommel 1916 – Amsterdam 2004) onlosmakelijk verbonden met die van Annie M.G. Schmidt. De illustratrice en de schrijfster hebben samen een aantal onvergetelijke kinderboeken op de markt gebracht, waarvan Pluk en de Petteflet en Jip en Janneke wellicht de bekendste zijn.

Wipneusje
Westendorp zei ooit: ‘Eigenlijk tekende ik altijd mezelf.‘ “Dat klopt“, zegt haar biografe Gioia Smid. “Fiep leek een beetje op Floddertje, met ogen die ver uit elkaar staan en een wipneusje. Ook als ze dames met hun kont naar achter tekende, was ze dat zelf. Alles wat ze tekende, was dicht bij huis. In haar tekeningen is elk meubelstuk in beweging en rollen de kopjes van de tafel. In het echt was het bijna net zo.

Praktisch
De tentoonstelling Illustraties in boeken van Annie M.G. Schmidt loopt van 14 maart tot en met 5 april in Pulchri Studio, Lange Voorhout 15, Den Haag. De tentoonstelling loopt in de rand van het jeugdliterair festival Boekids dat op 29 maart wordt gehouden op drie locaties in Den Haag.

[Bron: Leesplein]

Lees ook:Annie en Kikker in Kinderboekenmuseum
Lees ook:De Petteflet staat in Madurodam
Lees ook:Er ís er een járig! Annie M.G. Schmidt 100 jaar
Lees ook:Hoera voor Pluk!
Lees ook:Fiep in 100 woorden – Fiep Westendorp

1 Reacties // Reageer

One thought on “Fiep Westendorp in Den Haag

  1. Maastricht Moet Je Horen!

    Fiep Westendorp is ongetwijfeld de meest geliefde illustratrice van Nederland. De karaktertjes die ze ontwierp en tekende voor kinderboeken zijn wereldberoemd geworden… Jip en Janneke, Floddertje, Pim en Pom.

    Voor Maastricht Moet Je Horen! vertelt Gioia Smid van de Fiep Westendorp Foundation over het leven van Fiep, haar werk en de tentoonstelling De wereld volgens Fiep!, momenteel te bezoeken in Centre Céramique in Maastricht.

    De illustraties en tekeningen van Fiep leven nog steeds vrolijk verder, zodat we kunnen blijven genieten van Fiep’s levenswerk!

    Te beluisteren op http://www.maastrichtmoetjehoren.nl

    Je bent van harte welkom! :)

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>