Uitgever Tine van Buul overleden

Tine van Buul, voormalig uitgever en directeur van Em. Querido’s Uitgeverij, is maandag in haar woonplaats Amstelveen overleden, een maand voor ze haar negentigste verjaardag zou vieren.

Kinderboekenfonds
Tine van Buul begon haar loopbaan in het boekenvak in 1940 in een boekhandel in Rotterdam. Ze kwam in 1946 als directie-assistent in dienst van Em. Querido’s Uitgeverij. In 1950 werd ze adjunct-directeur en van 1958 tot aan haar pensioen in 1979 vormde ze eerst met Nahuys en vanaf 1960 samen met haar man Reinold Kuipers de directie van Querido.
Tine van Buul was jarenlang een van de drijvende krachten achter het kinderboekenfonds van Querido, dat in 1971 van start ging met de uitgave van Annie M.G. Schmidts Pluk van de Petteflet, en dat onder Van Buuls bezielende leiding zou uitgroeien tot een van de meest gerenommeerde kinderboekenfondsen van Europa.

In een boek moet je geloven
In een interview met de Volkskrant in 1996 zei ze daarover: “‘Zal wel goed verkopen’ is voor ons nooit een zaligmakend argument geweest. Alléén als je in een boek gelooft, zul je in staat zijn om die passie over te brengen op je naaste medewerkers, de verkoper, de boekhandelaar – en ten slotte, hopelijk, de lezer.
Tine van Buul bleef tot haar dood nauw betrokken bij de uitgeverijmedewerkers en haar schrijvers. Die nemen afscheid van haar op dinsdag 3 februari om 14.00 uur in crematorium De Nieuwe Ooster in Amsterdam.

[Bron: Boekblad]

Lees ook:De Gouden Lijst: de Tiplijst
Lees ook:M’n opa – Annie M.G. Schmidt
Lees ook:Ik ben bij de dinosaurussen geweest – Edward van de Vendel
Lees ook:Het kleine Rijksmuseum
Lees ook:Gouden Uil Jeugd: de longlist

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>